Biljne vaši

biljne vaši voćarstvo voćarski savetnik BILJNE VAŠI– Problemi i proizvodi za zaštitu

Biljne vaši su sitni su insekti, najčešće zelene boje, mada ih ima smeđih, žutih, ružičastih i crnih. Ovalno-kruškolikog su oblika tela.Odrasli insekti mogu biti krilati i bezkrilni. Kod većine vrsta noge i antene su i relativno duge. Kod njih se smenjuju dve faze (generacije) što se naziva heterogonija. Tačnije rečeno, smenjuje se jedna polna generacija sa više partenogenetskih (bespolnih) generacija. Poznat je rod Aphis, čije se vrste većinom, od proleća do jeseni razmnožavaju partenogenetski, a u jesen dolazi do parenja posle čega ženke polažu jaja koja se razvijaju tek u proleće i ciklus se ponavlja.

 

 

 

Šteta koju prouzrokuju biljne vaši

Biljne vaši sisaju sok biljaka što za manje biljke može biti pogubno. Na voću ih biljne vaši voćarstvo voćarski savetnik možemo pronaći na vrhovima mladih grana, na mladim listovima, sa donje strane tj na naličju lista. Određene vrste biljnih vaši su jako sitne pa se na prvi pogled i ne primećuju. Vaši koje se možda i najlakše primete su vaši kovrdžalice koje utiču na list da se ukovrdža, kao i štitaste i krvave vaši koje primetimo po tome što po granama ostavljaju trag nalik na gustu paukovu mrežu. Borba protiv vaši može biti naporna jer se jako brzo razmnožavaju pa je ponekad potreban tkz blok-tretman odnosno potrebno je biljke oprskati 2 do 3 puta sa razmakom od 5 do 7 dana. Ako primetite veliku aktivnost mrava, moguće je da imate i vaši na biljkama.

Zaštita od biljnih vaši

biljne vaši voćarstvo voćarski savetnik Zaštitu protiv vaši radimo još prilikom zimskog prskanja bakrom i uljem pred kraj zime (pred bubrenje pupoljaka) kada uljem gušimo jaja položena prethodne godine kao i tretmanom u precvetavanju. Prirodni predator biljnih vaši je bubamara.

 

 

 

Uputstvo za pripremu preparata protiv vaši

1. Rastvor od lišća paradajzabiljne vaši voćarstvo voćarski savetnik

2-3 šake lišća paradajza iseckajte i potopite u 2-3 čaše mlake vode. Ostavite da odstoji preko noći. Ujutru procedite i sipajte u prskalicu. Sa ovim rastvorom poprskajte celu biljku imajući u vidu da se najviše vaši nalazi na donjem delu lista gde se najmanje vide. Toksični sastojci iz lista paradajza uništiće biljne vaši, a što je najvažnije nisu opasni i štetni za ljude.

2. Rastvor od koprive

Listove koprive iseckajte i prelijte sa mlakom vodom. U kantu u koju stavite listove, nalijte količinu vode da malo prekrije listove. Ostavite da sve odstoji 1-2 dana, procedite, sipate u prskalicu i prskate biljku. Mravlja kiselina koju sadrže iglice koprive uništiće vaši sa biljke.

3. Rastvor od belog luka i deterdženta

Izgnječite 2 glavice belog luka i dodajte 2 kašike mineralnog ulja (tečnog parafina). Ostavite da odstoji 24 sata, procedite, pa sipajte u pola litra vode. U to dodajte i 1 kašiku tečnosti za sudove. Rastvor čuvajte na tamnom mestu. Za prskanje biljaka uzmite 3 kašike ovog rastvora i stavite u pola litra vode. Staviti u prskalicu i prskati biljke koje su napale vaši.

Ako Vam se učini da je rastvor suviše jak za biljku dodajte još malo vode. Prvo ga proverite na par listova, pa ako listovi ne žute dobar je, a ako počnu da žute suviše je jak za njih i morate ga još malo razblažiti sa vodom. Beli luk sadrži supstance koje deluju kao insekticid, a tečnost za pranje sudova će razoriti površinski sloj biljnih vaši koje će uginuti od dehidratacije. Ne brinite za neprijatan miris belog luka, jer on vrlo brzo nakon prskanja nestane.

4. Rastvor od pelinabiljne vaši voćarstvo voćarski savetnik

U jedan litar vode potopite tridesetak svežih listova pelina ili 5 grama suvih. Ostavite nekoliko dana da odstoji, procedite i ovim rastvorom prskajte biljku koju su napale biljne vaši.

5. Rastvor sirćeta i deterdženta

U pola litre vode sipajte 1 kašiku tečnosti za pranje sudova i 2 kašike sirćeta. Ovj rastvor sipajte u flašicu sa raspršivačem i poprskajte biljku. Ostavite 8-10 sati da deluje a posle toga biljku istuširajte čistom vodom. Postupak možete ponoviti tek posle nekoliko dana.

6. Duvan i pepeo

Biljne vaši možete uništiti i tako što ih prskate rastvorom vode u kojoj je 12 sati stajao duvan. Možete koristiti i pepeo od cigarete koji ćete posuti oko biljke koju su napale biljne vaši ili direktno na biljku.

7. Prah ljuske od jaja

Za uništavanje biljnih vaši može Vam pomoci i usitnjena ljuska od jajeta. Ljuske ostavite nekoliko dana da se dobro osuše. Izmrvite ih i sameljite u mašinici za kafu. Ovim prahom pospite biljku koju su napale biljne vaši. Ovaj prah koji neće prijati biljnim vašima poboljšaće kvalitet zemlje u kojoj je posadjena biljka, jer sadrži kalcijum.

U ovom tekstu su korišteni i izmenjeni određeni delovi sa sajta saznajlako.com

U velikim komercijalnim voćnjacima se mogu koristiti klasični insekticidi kao što su Mospilan, Bioplants, Actara, Tonus ili praktično bilo koji insekticid. Pri jačem napadu poželjno je dodati i mineralno ulje da bi se ugušila položena jaja.

Zanimljivosti

Jedna vrsta simbioze je i mutualizam. Mutualizam je recipročan odnos između dve vrste, čije je dejstvo uvek pozitivno za jedinke obe vrste. U tu grupu spada i odnos mrava i biljnih vaši. Biljne vaši su insekti mekog tela i gotovo su potpuno bez zaštite. Hrane se biljnim sokovima bogatim vodom i šećerima,ali siromašnim aminokiselinama. Zbog toga biljne vaši moraju da unesu u svoje telo veliku kolicinu soka da bi obezbedili dovoljnu količinu proteina. Višak vode i šećera izbacuju iz tela kroz par kornikula, organa koji se nalaze na zadnjem delu tela insekta. Neke vrste mrava razvile su sposobnost da koriste u svojoj ishrani ovaj izlučeni, hranljivi sok. Oni pronalaze kolonije biljnih vaši,i stimulišu lučenje soka kroz kornikule, odnosno „muzu“ ih. Za uzvrat oni biljne vaši aktivno štite od predatora i parazita. Zabeleženi su i slučajevi gde su mravi čak i selili biljne vaši sa biljke na drugu biljku.