Čavke opšte

zastita5problemi5opste5O ČAVKAMA

Čavka je česta ptica kod nas. One su inteligentne i radoznale ptice. Uglavnom je crna sa sivim zatiljkom. Njena veličina je oko 30 cm, a težina oko 250 grama. Živi uglavnom u starim parkovima, naseljima i gradovima, otvorenim šumarcima.

Hrani se crvima, insektima, ptičjim jajima, miševima, mladim ptićima, semenkama, bobičastim plodovima, voćem, otpadcima,.

Čavke su plen lisicama i mačkama.

Gnezdi u tornjevima, ruševinama, dimnjacima, šupljem drveću, hridima i sl. Gnezdi se u društvu, a gnezdo gradi od grančica, suvih stabljika i dlaka. Uglavnom ima 4 do 6 mladunaca, i za njih se brinu oba roditelja. Mužjak i ženka se uparuju u prvoj godini života, ali se ne pare prvih godinu dana. Par ostaje zajedno tokom celog života.

Veoma je druželjubiva, često se viđa u parovima ili jatima koje sa oko 1000 članova. U jatu postoji stroga hijerarhija. Podela na parove prepoznatljiva je čak i u jatima, koja su inače veoma zgusnuta. Vole da kruže visoko u jatima, izvodeći akrobatike.

Čavka spada u ptice pevačice. Ima složene voklane sisteme komunikacije. Mužjak na primer peva kada je sam na grani ili dok leti. Pesma traje više minuta, mirna je i složena. Pripitomljene čavke odlično imitiraju ljudski govor, što nije poznato kod čavki koje žive u prirodi.

U jesen se okupljaju na noćenje u određenim odabranim gradovima: uočljivi su masovni letovi s približavanjem mraka i bučno, glasno „kevtanje“ u sumrak.