Čvorci problemi

 zastita5problemi5opste5Šteta koju prouzrokuju čvorci:

Problemi sa čvorcima – Vinogradi, voće i žitarice su na udaru
Evropski čvorci nanose veliku štetu  poljoprivrednim kulturama, posebno  u voćnjacima i vinogradima. Ljubitelji su trešanja, višanja i drugog voća. Kada plodovi sazru, pojavljuju se u velikom broju i dešavalo se da unište vise tona prinosa.

S jeseni formiraju veoma velika jata zbog odlaska u Sredozemlje kada je posebno ugroženo grožđe u vinogradima.

U gradskim sredinama masovna okupljanja ovih ptica nanose štetu građevinskim objektima, drveću i drugom rastinju. Gomilanje izmeta nekoliko hiljada ptica  u kome je prisutna mokraćna kiselina oštećuje betonske, metalne i kamene površine i narušava ukupan utisak. Poput drugih ptica, i čvorci gnezdima i izmetom mogu naneti štetu olucima, odvodnim cevima, električnim i solarnim uređajima.

U Vojvodini je dolazilo do čestih prekida struje upravo zbog
velikog broja čvoraka koji su se smeštali na žicama dalekovoda u vinogradima i poljima kukuruza, a takvi česti, kratkotrajni prekidi struje mogu dovesti do kvara električnih uređaja.

Osim toga bakterije, gljivice i ektoparaziti koji se nalaze u izmetu i gnezdu, su odgovorni za izazivanje mnogih ozbiljnih bolesti kao što su histoplazmoza, encephalitis, salmonela, meningitis, toksoplazmoza itd.