Golubovi opšte

zastita5problemi5opste5Golubovi

Istorijat vrste:

Od romantičnog simbola do omraženog štetočine

Golub se svrstava među prve pripitomljene životinjske vrste koja je tokom istorije imala višestruke namene. Ove ptice imale su ulogu golubpismonosa_index_ilustracija_625_19111
glasnika još u periodu Mesopotamije, kao i u antičko vreme kada su prenosili rezultate Olimpijskih igara i brojniih sportskih događanja. U 12. Veku na Bliskom istoku jedini vid komunikacije odvijao se  pomoću  golubova pismonoša, a ovaj sistem razmene informacija u Indiji se zadržao do 2004. godine!

Tokom Prvog I Drugog svetskog rata golubovi su spasili hiljade ljudskih zivota. U britanskoj Royal Air Force 250 000 golubova je penosilo važne informaciije, a pojedini primerci stekli su status ratnih heroja odlikovanih za hrabrost.

Brojne poznate ličnosti sagledavale su lepšu stranu I kvalitete ovih ptica poput Nikole Tesle, Kraljice Elizabete, Majka Tajsona, Elvisa Prislija, Pola Njumena, a u današnje vreme golubovi mogu biti izvor značajne finansijske dobiti.

Zbog monogamnog partnerskog odnosa određeni su za simbole čiste ljubavi. U mitološkim i religijskim tumačenjima golubovi su povezivani sa skladom, blagostanjem, plodnošću, dugovečnošću, oproštajem i božjom milošću. Simbol mira golub je postao 1949. godine kada ga je sa grančicom u kljunu nacrtao Pablo Pikaso koji, iako je prevashodno video njegovu predatorsku stranu, za ćerku odabrao Paloma ime koje na španskom jeziku znači golubica.

Međutim, njihove biološke potrebe su ono što ih skida sa romantičnog trona i dodeljuje im status
štetočina u gradovima u kojima žive u velikom broju. Letačke veštine, lepotu i inteligenciju golubova u savremenom svetu vrednuju još zaljubljenici u ovu vrstu ptica, dok su za ostale golubovi izvor brojnih nepoželjnih situacija.