Kormorani zaštita

 zastita5problemi5opste5Ekološka zaštita od kormorana

Budući da kormorani nemaju svog prirodnog predatora, postojeći ekološki sistemi za zaštitu i odbranu od kormorana odnose se na zastrašivanje ptica i smanjenje njihovog prisustva na obalama mora, reka, jezera, ribnjaka.

Zvučni sistemi

U Srbiji se od kormorane brane jezera u kojima se uzgaja riba. Kako je reč o velikim vodenim površinama, najbolja zaštita  je uređaj MEGA BLASTER PRO, najmoćniji zvučni rasterivač ptica koji koristi uznemiravajuće zvuke ptica grabljivica i ranjenih ptica i na taj način stvara zonu opasnosti na području na kome se primenjuje. Aparat je vodootporan i namenjen je za spoljašnju upotrebu. Pokriva ogromnu površinu od oko 12 hektara, a izlazna jačina zvuka je oko 125 db. Pored njega postoje i drugi zvučni sistemi kao što su LS-2001, Bird Gard, BirdXpeller Pro, Broadband Pro i drugi.

Vizuelni sistemi

„Gator gard“ ili plutajući aligator je replika ovog reptila koji plaši ptice svojom pojavom, čak i one koje nikada nisu videle i imale kontakt sa ovim životinjama. Dugačak 25 metara, pluta u vodi u zavisnosti od vetra, sa očima koje svetle na suncu i veštačkom osvetljenju,  jednostavno, ali sigurno odbija kormorane.

Plutajuće lopte jesu jednostavni, a efikasni sistemi koji odbijaju kororane, galebove, patke i guske na jezerima, ribnjacima i drugim stajaćim vodama i sprečavaju njhovo sletanje, zaranjanje. Istovremeno propuštaju sunčevu svetlost i održavaju ekosistem stabilnim.

KAKO SE ZAŠTITITI?