Krtice opšte

 zastita5problemi5opste5KRTICE

O vrsti: Kako žive krtice

Krtice su u životinjskom svetu vredni, mali rudari, aktivni danju i noću. Najaktivnije su u rano jutro, od pet do deset sati, a popodne koriste za odmor. Veoma su brze, okretne, odlični su plivači, brzo se kreću i po površini zemlje. Oglašavaju se pištanjem i tihim cvrkutanjem, a kada su u opasnosti, glasnim vapajima za pomoć.

Reč je o sisarima koji pripadaju rodu bubojeda.  Hrane se insektima i njihovim larvama, kišnim glistama, puževima, glistama, čak i miševima, žabama. Krtice imaju brz metabolizam i neprekidno su u potrazi za hranom. Jedu količinu koja je veća od njihove težine i ne mogu da izdrže duže od šest sati bez hrane.

Žive ispod površine zemlje na dubini od 2 do 20 cm u tunelima koje same kopaju. U potrazi za hranom, razvijaju splet tunela širine do 5 cm. U toku jednog sata, mogu da iskopaju 15 metara tunela. Deluju na prostoru od 400 kvadratnih metara.

Iskopanu zemlju povremeno  izbacuje na površinu stvarajući humke prečnika 20-40 cm ili krtičnjake, po kojima je prepoznatljivo njeno prisustvo. Dnevno može da izbaci do 5 kilograma zemlje, što godišnje iznosi blizu dve tone!

Krtice su male životinje, dužina tela im je između 6 i 22 cm a težina između 9 i 170 grama. Dužina repa varira od vrste do vrste: u većini je kratak, prekriven retkim dlakama koje služe za opipavanje i omogućuju orjentaciju prema natrag. Gusto svilenkasto krzno je veoma tamno, gotovo crno, na trbušnoj strani nešto svetlije.

Krtice imaju kratke udove, a prednje šape su postavljene bočno i završavaju se sa pet prstiju sa dugim, jakim noktima koji služe za kopanje i razgrtanje zemlje.   Tunele kopaju pomerajući prednje noge nalik delfin stilu u plivanju.

Nemaju ušne školjke, iako dobro čuju, a oči su veoma sitne i skrivene u krznu. Zabluda je da su krtice slepe. Retke vrste od poznatih 35 imaju sakrivene zametke očiju, dok ostale imaju slab, ali očuvan vid.

Krtica živi samostalno i ukoliko se dve krtice sretnu u tunelu, nastaje nemilosrdna borba. Vole društvo samo u vreme parenja koje se događa jednom godišnje u period od februara do juna, u zavisnosti od vremenskih uslova, kada na svet donose između 2 i 4 mladunca. Gnezdo je sačinjeno od trave, lišća, mahovine i korenja i obično se nalazi na dubini ispod 50 cm ispod velike humke.  Najčešće žive tri, a mogu živeti i deset  godina.

Rasprostranjenost

U Srbiji je krtica zaštićena vrsta

Krtica žive svuda gde je zemljište rastresito. Naseljava listopadne šume,  livade, njive, voćnjake, baste, cvetnjake, česta je na nasipima, u parkovima. Podjendako je zastupljena u gradskim i seoskim naseljima, a ne zadržava se u močvarnim i peskovitim područjima.

Krtice naseljavaju celu Evropu, ima ih i na drugim kontinetnima.

U Srbiji je zaštićena zakonom i predviđena je veoma visoka novčana kazna od 100 000 dinara za ubijanje ove životinje koja nema prirodnog neprijatelja