Miševi opšte

MIŠ

zastita5problemi5opste5O vrsti:

Šta sve može miš

Miš ima veliku adaptibilnu moć zahvaljujući čemu je najrasprostranjenija vrsta sisara na svetu posle čoveka.  Živi svuda gde ima ljudi i hrane, prilagodljiv je različitim uskovima života, brzo se razmnožava, uspešno sakriva.  Najaktivniji je u sumrak i noću, dok se dnevnog svetla plaši.

Miš odlično vidi, čak i neke boje koje nisu u ljudskom spektru. Ima razvijeno čulo dodira čiji se receptori nalaze u brkovima, zbog čega može da oseti pokrete u vazduhu. Kroz brkove oseća i razlike u temperaturi.
Miš je brza životinja koja se vešto penje uz različite podloge, dobar je plivač, a može da skoči do 46 cm..Čulo sluha i mirisa su takođe odlično razvijeni.  

Miševi međusobno komuniciraju cičanjem tokom kojeg proizvode i ultravukove.

Ukoliko je uhvaćen od grabljivca, otkinuće svoj rep kako bi se spasao.

U toku godine mogu da imaju do deset legla sa 9 do 14 mladih. Gnezda grade od različitih materijala, uključujući papire te stare krpe. Mladi se rađaju potpuno bez krzna, slepi i bez ušiju sa zatvorenim očima.  Iz legla izlaze nakon 18 dana, za 45 dana postižu polnu zrelost, a žive od 2-4 godine.

Miševi se svrstavaju u male glodarima iz roda miševa koji broji 38 vrsta. Kućni miš je  najpoznatija i najčešća vrsta čija boja krzna varira od bele, preko svih nijansi braon do crne. Dugačak je najviše 10 cm, a težak između 10 i 25 grama. Žive u grupi sa dominantinim mužjakom i nekoliko ženki. Hrani se žitaricama, biljnom i svakom drugom vrstom hrane koju pronađe u čovekovim skladištima.

Zanimljivosti

 

Arheološki dokazi  potvrđuju da je miš u Velikoj Britaniji naseljen u gvozdenom dobu!

Smatra se da je postojbina kućnog miša Srednja Azija. Kao slepi putnici na brodovima, a sada i u avionima, nastanjuju sve delove sveta, osim Antarktika.

Mišje srce kuca i do 632 otkucaja u minuti! Poređenja radi, ljudsko srce kuca između 60-100 otkucaja u minuti.

Mužjak agresivno brani svoju teritoriju.

Miševi su česti i oni koji su imali iskustva kažu da su idealni mali kućni ljubimci. Zanimljivog su ponašanja, žustri, veseli, ne zahtevaju naročitu negu.  Društvene su životinje, posebno aktivne noću

Ukoliko se ne poznaju, nisu iz istog legla, mužjaci će se neprekidno tući.