Ose i pčele zaštita

zastita5problemi5opste5

Zaštita od pčela – saveti

Da se pčele ne bi zapetljale u kosu, stavite šešir ili kačket na glavu, a telo zaštitite tako što ćete nositi dugačku odeću koja prianja uz telo.

Šta da preduzmete ako vas je pčela ubola: Oprezno izvucite žaoku pincetom, ne pritiskajući kesicu s otrovom koja je zakačena za nju. Na taj način ćete sprečiti da iz nje izađe još otrova.

Zaštita od osa – saveti

Ne ostavljati hranu i sokove napolju. Stavljanjem kolutića krastavaca i kolutića limuna na sto prilikom ručka, pomaže u rasterivanju pčela. Hranu je potrebno držati pokrivenom. Pre konzumiranja pića obavezno proveriti čašu. Poželjno je držati zatvorene kante za đubre. Ukoliko se ose nalaze u blizini, potrebno je da se zadrži smirenost, i izbegavati nagle pokrete. Izbegavati stabla voća. Ne preporučuje se nošenje odeće jarkih svetlih boja, jer ose te boje vide kao cveće, takođe treba izbegavati parfemisanje cvetnim mirisima. Nije preporučljivo ubijati ose, jer osa tom prilikom ispušta feromone koji daju signal drugim osama da napadaju, isto se dešava i prilikom uboda.

KAKO SE ZAŠTITITI?