Pauci opšte

 zastita5problemi5opste5PAUCI 

O vrsti

Pauk nije insekt, pripada klasi zglavkara. Pauci imaju po osam zglavkastih nogu, odnosno po četri para. Uglavnom su kopnene životinje veličine od 0,4 mm do 10 cm.  Pauci su rasprostranjeni svuda gde ima insekata, a posebno u tropskim predelima. Većina paukova se hrane uglavnom različitim insektima koje hvataju u mreže ispletene od paučine. Njihovi abdomeni imaju dodatke koji su modifikovani u bradavice koje istiskuju paučinu iz žlezda. Paukove mreže znatno variraju po veličini, obliku i količini korištenih lepljivih niti. Najčešće pauci imaju po osam očiju. Ujed nekih vrsta može biti vrlo opasan a i smrtonosan. 

Pauk plete mrežu po određenoj šemi.

Paukovi otrovi su potencijalna alternativa pesticidima koja u manjoj meri zagađuje okolinu, jer su smrtonosni za insekte, ali je velika većina njih bezopasna za sisare.

Moguće medicinske primene paukovih otrova se istražuju za tretiranje Alchajmerove bolesti, aritimije srca, moždanih udara. Peptid GsMtx-4, prisutan u otrovu Brachypelma vagans vrste, se ispituje da bi se utvrdilo da li se može efektivno primeljivati u tretmanu srčane aritmije, maskularne distrofije ili glioma.