Stenice zaštita

 zastita5problemi5opste5Zaštita od stenica

Važno je odmah reagovati čim se pokažu prvi znaci kako ne bi došlo do širenja. Uništavanje stenica nije lak zadatak. Istrebljivanje može potrajati, te i iz toga proističe izreka “dosadan kao stenica”.

Prenos stenica se uglavnom dešava preko putnih torbi, zato je preporučljivo da posle povratka sa putovanja operete odeću na temperaturi od 90 stepeni (šareni veš 60 stepeni), a kofer i ostale torbe usisate detaljno. Ukoliko je moguće, raspakovati kofer van kuće ili stana, odvojiti odeću i staviti u kese, tako odneti do veš mašine.

Pronalaženje stenica

Stenice mogu boraviti svuda u stanu blizu kreveta gde čovek spava. Obično borave ispod dušeka. Treba detaljno pregledati fioke, pukotine, pregibe oko kreveta. Pregledati fotelje, kauče, ispod jastuka fotelja.

Stenice su u danšnje vreme rezistantne na DDT, koji je uz to i zabranjen u mnogim zemljama.

Načini zaštite:

Zaštitite se dok spavate

Umotajte dušek ili krevet u najlon ali vodite računa da nema ni najmanje rupice kroz koju stenica može proći,  ili kupite posebno dizajniran omotač za dušek za zaštitu od stenica sa rajfišlusem dovoljno sitnim da stenice ne mogu proći kroz njega.

Odvojte krevet od zida ili kredenca, zavese, vodite računa da se stenice ne mogu popeti ni na koji način do vas (imajte u vidu da one ne mogu da lete ili da skaču). Takođe pazite da tokom noći prekrivač ne dotiče zemlju.

Na nogare od kreveta potavite posebne plastične tanjiriće – takozvane tanjire presretače – koji će stenice zaustaviti od penjanja.

Mazanje tela alkoholom, nošenje više odeće u toku spavanja i vezivanje i pokrivanje kose i su pomoćna sredstva za zaštitu ukoliko se neka stenica provuče.

Na ovaj način ćete imati miran san dok ne rešite problem sa stenicama u potpunosti.

Zagrevanje objekta

Jedna od ekoloških varijanata bez upotrebe pesticida jeste tretman toplotom koji se pokazao dosta efikasan, kako su stenice osetljive na temperaturu.  Objekat se specijalnim grejalicama i ventilatorima zagreje na nekih 50 stepeni i ta se temperatura održava 4-6 sati. Toplota preko 42 C eliminiše sve stadijume života stenica, od jaja do odraslih insekata. Jedina restrikcija je to sto se iz naseljenog objekta moraju ukloniti predmeti osetljivi na visoke temperature.

Može se koristiti i detaljno i frekventno usisavanje koje pomaže u fizičkoj eliminaciji jaja i odraslih insekata, ali se nakon toga crevo usisivača mora natopiti vrelom vodom i kesica od usisivača spaliti odmah posle upotrebe, kako se zaostale stenice ne bi ponovo namnožile.

Paročistač

Ovo je odlična i efikasna metoda odstranjivanja stenica. Mana je cena paročistača jer je prilično skup. Sa paročistačem možete dopreti do najskrovitijih mesta, stenice a ni larve ne mogu preživeti visoku temperaturu i ukoliko detaljno budete radili a nemate skrivene prostore do kojih paročistač ne može dopreti, na ovaj način ćete se rešiti stenica.

Dijatomejska zemlja

Ovo je jeftina metoda protiv stenica. Nije sigurno da ćete se trajno njih rešiti ovim putem ali ovo je prirodan i efikasan način da ih znatno umanjite ili bar stvorite barijeru. Dijatomejska zemlja je snažan upijač i u kontaktu sa insektima, uključujući i stenice, je smrtonosan. Insekti je izbegavaju, pa da biste sprečili širenje i kretanje stenica po stanu, potrebno je da pospete dijatomejsku zemlju na svim eventualnim prelazima. Obavezno je nositi masku prilikom korišćenja dijatomejske zemlje, jer može izazvati probleme u plućima. Najefikasniji metod bi bio u kombinaciji sa zagrevanjem prostora ili čišćenje parom, a nakon toga posipanje dijatomejske zemlje na kritična mesta.

Alkohol 90%

Alkohol u ovoj koncentraciji ubija stenice. Potrebno je da ga sipate u raspršivač i da poprskate sva problematična mesta. Potrebno je provetriti sobu prilikom korišćenja alkohola. Treba imati u vidu da alkohol nema 100% uspešnost u uništavanju stenica, ali svakako dosta pomaže.

Niska temperatura

Zamrzavanje zaražene odeće ili predmeta na temperaturi od -18°C će usmrtiti krevetne stenice, po nekim izvorima. Nameštaj možete izneti napolju ukoliko je temperatura niža od -18°C i ostaviti je tako 2-4 dana u hladu. Prethodno je potrebno da se nameštaj, ili stvari, upakuju u najlon radi zaštite. Ukoliko je temperatura oko -7°C, morali bi nedelju dana ostaviti nameštaj da stoji napolju.

Visoka temperatura

Ostavite nameštaj na direktnom suncu, umotajte ga u najlon, bilo koje vrste, koji bi podigao temperaturu nameštaja što više (crni džak za đubre je najbolji izbor). Odaberite što topliji dan i stavite ga bar 24h ako ne i duže. Unutrašnja temperatura treba da dostigne bar 50°C.

Zatvaranje pukotina u zidu

Pronađite pukotine u zidu kuda stenice mogu dolaziti u slučaju da dolaze iz drugog stana, i zatvorite ih. Takođe da biste sprečili odlazak ili dolazak stenica putem utičnica (ukoliko živite u zgradi) potrebno je da u samu unutrašnjost utičnice pospete dijatomejsku zemlju.

Način čišćenja

Odstranite sve nepotrebne stvari/objekte iz sobe, stavljajući ih u plastične kese pre bacanja ili pranja. Dušek nije neophodno bacati jer je dovoljno da se dobro umota u najlon i zalepi, kao stenice ne bi mogle da izađu, ili nabaviti presvlaku za dušek specijalno dizajniranu protiv stenica. Ukoliko ipak rešite da bacite dušek ili kauč, ostavite poruku da je dušek zaražen stenicama.

Podrobno usisavanje stana, što znači svaki santimetar se mora detaljno usisati (uključujući dno fioka, iza kreveta, ili bilo koji mali otvor ili pregib gde se stenica može nastaniti).

List pasulja, lavanda, ulje čajnog drveta

Ovo su neke od dodatnih pomoćnih sredstava koje možete koristiti koje ne prijaju stenicama, ali ne rešavaju problem.

Zaključak

Imajte na umu da su ovo sve pomoćne tehnike za borbu protiv stenica, koja u zavistnosti od situacije ne mogu garantovati uspeh. Najsigurnija i ekološka varijanta bi bilo da pozovete profesionalce koji su u mogućnosti da izvrše tretman zagrevanjem stana.

Prevencija

ThermalStrike Ranger – prenosivi grejač za prtljag

Kako se stenice najčešće prenose putem prtljaga, prenosivi grejač je rešenje za ljude koji često putuju.  Prtljag se stavlja u torbu i zagreva se i tako ubija stenice koje se sakriju u najsitnijim pukotinama torbe ili kofera.

Bed Bug Trap – zamka za stenice

Služi za ranu detekciju stenica kako biste mogli reagovati na vreme pre nego što se stenice razmnože u velikom broju.

 

UV baterijska lampa

Služi za lakšu detekciju stenica

 

Climbup Insect Interceptor – tanjir “presretač”

Specijalno dizajnirani tanjiri koji se postavljaju ispod nogara kreveta koji sprečavaju stenice da se penju uz krevet. Hrapava površina sa spoljne strane dozvoljava stenicama da se popnu ali glatka površina iznutra ima onemogućava izlazak. Ova zamka se može držati i preventivno kako biste na vreme detektovali moguću infestaciju.

 

Napravite sami tanjire “presretače”

Potrebne su vam dve plastične posude sa glatkim površinama, jedna veća i jedna manja. U veću posudu možete nasuti bebi puder koji sprečava stenice da prođu, ili dijatometejsku zemlju koja ih ubija, kao i obično ulje. Obložite spoljašljost veće posude sa selotejpom, kako biste omogućili stenicama da se popnu.

EcoRaider – prirodni sprej protiv stenica

Sprej protiv stenica na ekološkoj bazi koji ubija stenice a ne šteti ljudima i kućnim ljubimcima.

 

Presvlake protiv stenica

Posebno dizajnirana presvlaka za dušek koji sprečava stenice da izađu iz dušeka u toku noći. Imajte na umu da stenice mogu da podnesu glad i do 6 meseci.