Stršljeni zaštita

zastita5problemi5opste5Zaštita od stršljena

Stršljeni su zaštićeni zakonom. Kazna za ubijanje stršljena iznosi od 500.000 hiljada do 2 miliona dinara.

Najsigurnija zaštita od stršljena je izbegavati njihova gnezda. Takođe u njihovoj blizini ne treba nositi šarenu odeću, intenzivne mirise ili praviti povećanu buku. Ukoliko postoji potreba da se leglo ukloni, najbolje je pozvati nadređenu službu, ili ako želite sami pokušati, što nije preporučljivo.

Ukoliko se dođe u kontakt sa stršljenom, potrebno je da se ne maše rukama i da se bez straha udaljite, jer stršljeni osećaju adrenalin koji ih dodatno razdražuje. Preventivno treba voditi računa i pokrivati hranu, ne konzumirati piće iz limenki ili flaša i ne mahati rukama u njihovoj blizini. Hranu koja sadrži protein držati u zatvorenom.

Ukoliko ste rešeni sami da odstranite gnezdo, prvo je važno da imate dobro zaštitno odelo, rukavice, naočare, čizme. Samo gnezdo možete ukloniti tako što ćete ga spustiti u džak ili kesu, dobro zatvoriti i odneti dalje od naseljenog mesta, izvaditi iz kese i udaljiti se.

MEHANIČKA ZAŠTITA

Prirodni rasterivač stršljena i osa – koristi esencijalna ulja da rastera ose i stršljene. Ne koristi baterije, ventilator ili dim. Bezbedno za ljude i decu. Menjiv uložak koji traje i do 48 sati. Prirodni mirisi koji se ne prskaju ili apliciraju na kožu. Nosite sa sobom gde god krenete.

Lažno gnezdo stršljena – Stršljeni izbegavaju da prave gnezdo na mestu gde su već nastanjeni drugi stršljeni.