Gasnim topovima na divlje svinje

Gasnim topovima na divlje svinje

Gasnim topovima na divlje svinje

Žitelji staroplaninskih sela suočeni sa nezapamćenom najezdom štetočina

PIROT – Staroplaninski gorštaci ne pamte berićetniju godinu, ali ni veću najezdu divljih svinja koje uništavaju sve pred sobom.

Kukuruz je, kažu, rodio kao nikad, krompir takođe, a i pasulja ima u izobilju, mada i retke bašte koje su se zacrvenele od domaćeg paradajza i planinske modre papirike treba sačuvati pred čoporima divljači. Suočeni sa ovom problemom, Staroplaninci se dovijaju na razne načine: počev od strašila koja postavljaju po njivama, preko petardi, do vezivanja pasa na svaki kraj njive, puštanja tranzistora i lupanja u šerpe tokom već poprilično hladnih noći. Ima i onih koji lože vatre i spavaju po međama, jer divlje svinje uglavnom dolaze noću i sa prvim jutarnjim zracima se site vraćaju u brloge.

S obzirom na to da stare i proverene metode samo delimično daju rezultate, u gornjevisočkim mestima, ali i u Nišoru, Oreovici, Sopotu, Temskoj, Dobrom Dolu, pa i u Ptrovcu – na nekih desetak kilometara od centra Pirota – spremaju se da montiraju gasne topove, kao najsavremenije izume u borbi protiv divljači…

Ostatak vesti možete pročitati na sajtu:

http://www.novosti.rs/

About the author

institut administrator

    Leave a Reply