Kako izaći na kraj sa mravima i mušicama

Kako izaći na kraj sa mravima i mušicama

Mravi i mušice su velika smetnja kada se pojave u kući, posebno u prelazu iz toplijeg u hladno vreme. Ovi insekti traže sklonište od hladnoće i zavlače se u mesta gde mogu naći izvore hrane pre nego što stigne prava zima.

Predstavljaju poseban problem kada se pojave u kuhinjskim slivnicima i zavučenim ćoškovima iz kojih ih je neretko teško oterati. Ponekad se čini kao da njihovom broju nema kraja, a sprejevi za ubijanje insekata su često samo privremeno rešenje, koje istovremeno nije najadekvatnije za prostore gde može doći do kontaminacije hrane opasnim hemikalijama.

Zauvek se rešiti mrava i muva u domu nije lak zadatak, ali postoji nekoliko metoda koje možete isprobati.

Mušice

Kada je reč o mušicama, njih privlači sve što je slatko i lepljivo. Malo prosutog soka iza kuhinjskog elementa, nedovoljno dobro zatvorena tegla džema ili korpa sa voćem koje je već polako krenulo da truli.

Njihova tendencija ka slatkom se koristi i u pravljenju zamki. Jedna od najefikasnijih zamki za ove insekte sastoji se od presečene flaše u dno koje se sipa sok, voda sa šećerom ili bilo šta slatko što će privući mušice. Odsečeni gornji deo flaše se okreće naopako i služi kao levak, kroz koji mušice ulaze u flašu ka slatkoj tečnosti, ali kasnije ne mogu da izađu kroz mali prolaz kojim su ušle u zamku.

Druga opcija za pravljenje zamke je pomešati jabukovo sirće, slatki sok i deterdžent za sudove. Mušice privlači miris tečnosti, ali kada dođu u kontakt sa njom, umiru.

Postoji i mogućnost pravljenja sprejeva sa jakim mirisima i eteričnim uljima limunske trave, lavande ili eukaliptusa, koji će ove leteće insekte odbijati od prostora koji je prskan.

Mravi

Kada je reč o mravima, ukoliko ih primetite u kući, važno je da detaljno pregeldate potencijalni izvor hrane koji ih je prvobitno privukao u vaš prostor. Mravi su izuzetno naporne štetočine, jer je teško sagledati tačno koliko ih je ušlo u vaš dom.

Možete se osloboditi mrava pomoću borne kiseline. Možete poprskati kiselinu oko mesta kuda mravi ulaze unutra i ona će ih odbiti, stvarajući barijeru koji oni ne prelaze. Po istom principu može se koristiti i obična školska kreda i talk.

Ipak, ukoliko tražite najefikasnije rešenje za probleme sa insektima, koje od vas ne zahteva da pravite zamke ili crtate kredom po kuhinji, pravi izbor su ultrazvučni aparati za rasterivanje insekata, koji odbijaju ove štetočine iz vašeg prostora sve dok su uključeni u struju.

Kod nas možete poručiti više različitih modela ovih rasterivača:

Ultrazvučni rasterivač štetočina PESTREPELLER LS-919

Ultrazvučni LS-968 Pestrepeller

Ultrazvučni rasterivač glodara i insekata LS-927 ULTRASONIC ATTACK WAVE PESTREPELLER

Ultrazvučni ratserivač glodara i insekata LS-967 ULTRASONIC ATTACK WAVE PESTREPELLER

About the author

institut administrator

    Leave a Reply