Kako oterati divlje patke?

Zaštita od divljih pataka

Zaštita od patakaZaštita od divljih pataka je ostvariva uređajima za rasterivanje, prestanakom ishrane, hemijskim repelentima, pomeranjem gnezda – relokacijom pataka, postavljanjem mreža, lovom. Jedan od načina zaštite useva jeste da se napravi mamac, odnosno da se patke usmere na polje namenski spremno za njihovu ishranu kako ne bi štetila druga polja.

 


Zaštita od patakaPtice se okupljaju na javnim ili privatnim ribnjacima i hrane se na travnjacima u parkovima i u blizini plaže. Fekalije oštećujuju travnjake i ograničava rekreativno korišćenje područja. Fekalna kontaminacija vode može da predstavlja lokalni problem zagađenja, mada obično ne predstavlja opasnost za ljudsko zdravlje. Poljoprivredni gubici izazvani uprljanom vodom javljaju se prvenstveno krajem zime i proleća za vreme migracije. Generalno, šteta useva je mala, iako gubici mogu biti značajni za neke poljoprivrednike. U proleće pasu i gaze useve kao što su suncokret i žitarice. Kukuruz, soja, lucerka najranjiviji su u ovo doba godine. Mogu da gaze pšenicu, naročito tokom kišnih perioda.

kako oterati patkeNajčešća i najraširenija vrsta je evropska patka plivačica, koja je i najveća i najteža. Njena veličina je oko 58 cm, a težina od 850 do 1400 grama. Raspon raširenih krila je oko 90 cm. Oblik tela, noge i masnoća perija odlično su prilagođeni na život u vodi. Pitoma patka od nje vodi poreklo.

Mužjak ima prepoznatljivo zeleno-plavo perje na glavi. Mužjak i ženka se razlikuju. Patke počinju da se vraćaju u februaru ili martu. Živi uz jezera, gradske kanale, bare, veštačka jezerca u parkovima, reke, itd.  Nije plašljiva pa često prilazi čoveku.

Hrani se vodenim biljem, raznim vodenim životinjicama, žabama i ribama. Živi od 5 do 15 godina. Pri izboru podloge za gnežđenje, bira skrivena mesta. Nose uglavnom od 9 do 13 jaja, i ženka se brine za mladunce.kako oterati patke

Stara divlja patka može postati plen  vidre ili lisice, sokola, tvora ili drugih životinja.

Divlja patka je veoma društvena i rado se druži sa srodnicima i ulazi u zajednicu svih ptica koje vode zajednički život.