Kako oterati čavke?

Zaštita od čavki

zaštita od čavkiOdstranjivanje gnezda je najefikasniji metod za rešavanje problema sa čavkama. Zaštita od čavki u voćnjaku: koriste mreže, zvučni uređaji, automatski plinski topovi, strašila.

 


Reflektor za ptice

zastita od cavkiJedan od  sistema koji za cilj ima zastrašivanje ptica je reflektor za ptice koji veoma efikasno, vizuelno odvraća ptice od nadletanja željenih teritorija. Uređaj koristi sunčevu svetlost i vetar kako bi se u toku dana stalno reflektovala svetlost koja uznemirava ptice. Može da se pričvrsti za bilo koju podlogu, a za maksimalan efekat, potrebno je instalirati uređaj na svakih 50 do 60 metara. (video)

Avian Block

zastita od cavki

Avian Block je aromatični repelent koji koristi pasivnu tehnologiju mirisa da rasprši metil antranilat u vazduh kako bi efikasno sprečio dolazak i boravak ptica u spoljašnjim ili poluotvorenim prostorima. Jednostavno okačite kesicu na mesto koje želite da zaštitite, a za ostalo če se pobrinuti Avian Block. Potpuno je bezopasan za ljude i životinje. Video prezentaciju možete pogledati ovde.

Bird-Out Aromatic Repeller

kako oterati cavke

Bird-Out Aromatic Repeller je brzo delujuće rešenje koje će oterati ptice štetočine iz vašeg dvorišta, garaža, skladišta, voćnjaka, bašta i drugih spoljašnjih površina. Ovaj proizvod je potpuno humani vid zaštite, miris koji ispušta je potpuno bezopasan za ptice i ljude, ne oseća se ništa sem blagog mirisa grožđa. U sebi ima organsko jedinjenje 20% metil antranilata i drugih sastojka za hranu, koji iritira receptore ptica povezane sa ukusom i mirisom za koje je dokazano da odbija ptice. Bird-Out ima efekat na ptice sličan koji mi osećamo kada sečemo beli luk. Video prezentaciju možete pogledati ovde.

Mreža protiv ptica širine okca 1 cm daje dobre rezultate u borbi protiv ovih neželjenih posetilaca. Mreža trajno rešava problem, jer pticama ne dozvoljava da priđu objektu koji je zaštićen.

Strašila su takođe odlično rešenje za rasterivanje ovih ptica, jer izgledaju kao druge vrste ptica koje su prirodni predatori manjim vrstama.

kako oterati čavkeTakodje jako efikasan je laserski rasterivač ptica INDOOR koji koristi fat-beam (više vidljivih snopova svetlosti) za bezbedno plašenje svih vrsti ptica (golubova, vrabaca, vrana, svraka, lasti i dr.).Višebojni laseri (2 boje) će zbuniti nepoželjne ptice. Laseri stalno menjaju obrazce i lokaciju za sprečavanje aklimatizacije. Radi danju i noću. Pokriva do 900 m2. Primena laserskog rasterivača je uglavnom na zatvorenom i poluzatvorenom terenu kao što su fabrike, skladišta, luke, tuneli sportski tereni, parkovi, parking prostori, hangari, silosi, štale i arene. (video)


kako oterati čavkeČavke se hrane voćem tokom cele godine.

Grožđe, višnje, trešnje, breskve, nektarine, smokve, masline i bobičasto voće su im omiljena hrana. Veliki broj čavki u voćnjacima i povrtnjacima može načiniti veliku štetu, zbog čega se smatraju za štetočine u voćarstvu i u povrtarstvu.

Gnezde se na dimnjacima i time narušavaju estetiku prostora.

zaštita od čavkiČavka je česta ptica kod nas. One su inteligentne i radoznale ptice. Uglavnom je crna sa sivim zatiljkom. Njena veličina je oko 30 cm, a težina oko 250 grama. Živi uglavnom u starim parkovima, naseljima i gradovima, otvorenim šumarcima.

Hrani se crvima, insektima, ptičjim jajima, miševima, mladim ptićima, semenkama, bobičastim plodovima, voćem, otpadcima,.

Čavke su plen lisicama i mačkama. zaštita od čavki

Gnezdi u tornjevima, ruševinama, dimnjacima, šupljem drveću, hridima i sl. Gnezdi se u društvu, a gnezdo gradi od grančica, suvih stabljika i dlaka. Uglavnom ima 4 do 6 mladunaca, i za njih se brinu oba roditelja. Mužjak i ženka se uparuju u prvoj godini života, ali se ne pare prvih godinu dana. Par ostaje zajedno tokom celog života.

Veoma je druželjubiva, često se viđa u parovima ili jatima koje sa oko 1000 članova. U jatu postoji stroga hijerarhija. Podela na parove prepoznatljiva je čak i u jatima, koja su inače veoma zgusnuta. Vole da kruže visoko u jatima, izvodeći akrobatike.

Čavka spada u ptice pevačice. Ima složene voklane sisteme komunikacije. Mužjak na primer peva kada je sam na grani ili dok leti. Pesma traje više minuta, mirna je i složena. Pripitomljene čavke odlično imitiraju ljudski govor, što nije poznato kod čavki koje žive u prirodi.

U jesen se okupljaju na noćenje u određenim odabranim gradovima: uočljivi su masovni letovi s približavanjem mraka i bučno, glasno „kevtanje“ u sumrak.