Kako oterati vrapce?

Ekološka zaštita od vrabaca

Postoji više vrsta zaštitnih mera koje se mogu koristiti za teranje vrabaca..

Reflektor za ptice

zaštita od vrabacaJedan od  sistema koji za cilj ima zastrašivanje vrabaca je reflektor za ptice koji veoma efikasno, vizuelno odvraća ptice od nadletanja željenih teritorija. Uređaj koristi sunčevu svetlost i vetar kako bi se u toku dana stalno reflektovala svetlost koja uznemirava ptice. Može da se pričvrsti za bilo koju podlogu, a za maksimalan efekat, potrebno je instalirati uređaj na svakih 50 do 60 metara. (video)

Avian block

zastita od vrabaca

Avian Block je aromatični repelent koji koristi pasivnu tehnologiju mirisa da rasprši metil antranilat u vazduh kako bi efikasno sprečio dolazak i boravak ptica u spoljašnjim ili poluotvorenim prostorima. Jednostavno okačite kesicu na mesto koje želite da zaštitite, a za ostalo če se pobrinuti Avian Block. Potpuno je bezopasan za ljude i životinje. Video prezentaciju možete pogledati ovde.

Bird-Out Aromatic Repeller

zastita od vrabaca

Bird-Out Aromatic Repeller je brzo delujuće rešenje koje će oterati ptice štetočine iz vašeg dvorišta, garaža, skladišta, voćnjaka, bašta i drugih spoljašnjih površina. Ovaj proizvod je potpuno humani vid zaštite, miris koji ispušta je potpuno bezopasan za ptice i ljude, ne oseća se ništa sem blagog mirisa grožđa. U sebi ima organsko jedinjenje 20% metil antranilata i drugih sastojka za hranu, koji iritira receptore ptica povezane sa ukusom i mirisom za koje je dokazano da odbija ptice. Bird-Out ima efekat na ptice sličan koji mi osećamo kada sečemo beli luk. Video prezentaciju možete pogledati ovde.

Mreža protiv ptica širine okca 1 cm daje dobre rezultate u borbi protiv vrabaca. Mreža trajno rešava problem sa vrapcima jer im ne dozvoljava da pridju objektu koji je zaštićen.vrapci na balkonu

Pored mreže, u borbi protiv vrabaca, uspešno deluju i elektro traka. Ona se dobro pokazala u rešavanju problema sa vrapcima na simsovima zgrada.

Vrapci ne reaguju na strašila za ptice, ali zamke za vrapce su se dobro pokazale gde je mali broj vrabaca.

Prilkom postavljane zaštite protiv vrabaca treba i ukloniti  gnezda da bi se dobio što bolji efekat. zastita od vrabaca

Jako je efikasna tehnika sa upotrebom metal-anthranilata u vidu magle, koji reaguje na ptice kao suzavac.

kako oterati vrapceTakodje jako efikasan je laserski rasterivač ptica INDOOR koji koristi fat-beam (više vidljivih snopova svetlosti) za bezbedno plašenje svih vrsti ptica (golubova, vrabaca, vrana, svraka, lasti i dr.).Višebojni laseri (2 boje) će zbuniti nepoželjne ptice. Laseri stalno menjaju obrazce i lokaciju za sprečavanje aklimatizacije. Radi danju i noću. Pokriva do 900 m2.Primena laserskog rasterivača je uglavnom na zatvorenom i poluzatvorenom terenu kao što su fabrike, skladišta, luke, tuneli sportski tereni, parkovi, parking prostori, hangari, silosi, štale i arene. (video)

 

Vrapci predstavljaju sve veći problem u gradskim sredinama. Gnezda od vrabaca cesto zapušuju oluke i odvodne cevi, pa čak se i zapale ako su napravljena unutar neke mašine.kako oterati vrapce

Pored buke koju stvaraju, prave probleme i na poljima na kojima se uzgajaju žitarice. Ova oblast je pogodna za njihovo gnezdenje i hranjenje. Izmet vrabaca
sadrži mokraćnu kiselinu koja je jako korozivna i može izazvati velika oštećena na metalnim i drugim površinama.

kako oterati vrapceOsim toga bakterije, gljivice i ektoparaziti koji se nalaze u izmetu i
gnezdu vrabaca, izazivaju ozbiljne bolesti kao što su: histoplazmoza, encephalitis, salmonela, meningitis, toksoplazmoza. zastita od vrabaca

 

kako oterati vrapceZbog svoje ljupkosti, okretnosti, inteligencije i pozitivnog osećaja koji izaziva, vrabac spada u omiljene ptice širom sveta. Vrabac je najrasprostranjenija ptica na Zemlji koja se nastanjuje u svim predelima, osim na Antarktiku. Vrabac spada u porodicu ptica pevačica koja se pojavljuje u više vrsta. Gruba podela razdvaja vrapce na one iz porodice Passeridae koji nastanjuju Evropu, Aziju i Afriku, i one iz porodice Emberizidae koji žive u Severnoj i Južnoj Americi.  Oni su mali, brzi i okretni, uglavnom braon i sive boje. Mužjake odlikuje siva kruna, obrazi i stomak,  a vrat i kljun su crne boje.  Kod ženki izostaju ovakve kombinacije boja. Teški su svega 30 grama, dugački između 14 I 16 cm sa rasponom krila od 25 cm.Vrabac ima noge i prste koje su prilogadjenje za stajanje na grani i žicama, a njihov kljun je idealan za kljucanje semena i zrna.

Gde žive vrapci?

Vrapci se mogu naći u skoro svakom staništu, od pustinja i sušnih travnjaka, do močvara, šuma i urbanih sredina. Često se okupljaju u velikim jatima da bi došli do hrane i agresivno teraju druge ptice sa svoje teritorije koje mogu biti veći od njih.

Vrapci su izuzetno prilagodljive ptice stanarice koje se uglavnom  gnezde u gradjevinskim objektima. Za donošenje mladih na svet vole mala,  zatvorena mesta kao što su rupe u zidu, kutije od roletni, rogovi krova, male odvodne cevi, unutrašnjost drveća i žbunja.

zastita od vrabacaSezona parenja vrabaca je krajem aprila, početkom maja kada mužjak pravi gnezdo od trave, slame, hartije, tkanine. Parovi se udružuju samo u vreme parenja kada ženke mogu biti agresivne i oteti mužjaka čiju izabranicu teraju iz gnezda i ubijaju mlade. Dešava se i da gnezda prave preko postojećih u kojima se nalaze mladi. Ženka nosi pet do šest prašnjavih jaja iz kojih se već nakon 10 do 12 dana izležu ptići.

U toku sezone parenja, može se izleći i do 25 mladih ptica.

Ugroženi simbol Beograda

Prema legendi, vrabac je postao simbol Beograda nakon turskog napada 1456. Godine kada je među stradalima pronađen i vrabac proboden sa tri strele.

Vrabac pokućar je ugrožena vrsta u glavnom gradu i broj ovih ptica je rapidno opada. Uzroci se nalaze u ukupnoj promeni načina života i eko sistemu. Vrapci teško dolaze do hrane, a veće i snalažljivije ptice poput svaka I vrana prilagođavaju se ishrani u gradskoj sredini, postaju svaštojedi, i što je posebno značajno, vrapcima otimajui jedu jaja I uništavaju mlade.

Vrapci predstavljaju ugrožene ptice u čitavoj Evropi.  U Velikoj Britaniji broj vrabaca se za poslednjih 25 godina smanjio za 60 %. Slično je i u Holandiji gde je prepolovljen broj ovih ptica.