Kako oterati medveda?

Zaštita od medveda

Uglavnom se kao zaštita od medveda koriste uređaji koj rade na sensor pokreta i koji ispuštaju zvuk i svetlo da bi uplašili medveda ili ostale divlje životinje. Koristi se i Elektricni pastir. Medvedi su zaštićeni zakonom i kazne za ubijanje mrkog medveda iznose i do milion dinara.

Kako prepoznati da se nalazite na teritoriji medveda?

Ukoliko vidite otiske šapa u prašini, blatu ili snegu, znajte da stezaštita od medveda na teritoriji medveda. Otisci se lako prepoznaju, široki su od 10-15 cm, imaju pet prstiju sa kandžama. Bez kandži, otisak zadnje šape podseća na otisak bose noge čoveka. Medvedi ostavljaju i paralelne ogrebotine na kori drveća od kandži i do 2m uvis. Razgrnuto lišće na široj površini, što se dešava kad medved traži bukvice. Takođe ukoliko uočite na mrtvim životinjama ogrebotine od kandži i zubima izvrnutu unutrašnju stranu kože.

zaštita od medvedaMedvedi uglavnom napadaju košnice u potrazi za medom. U nedostatku hrane, mogu prilaziti i kućama i tražiti hranu u kontejnerima. Medvedi su uglavnom biljojedi ali se dešava da love i zečeve, kokoške i manje sisare. Susret sa mečkom sa mladima, može biti veoma opasan.

 

zaštita od medvedaMedvedi su familija krupnih sisara iz reda zveri. Medvedi žive u različitim staništima, od polarnih do tropskih i od ravničarskih do planinskih. Od samog staništa zavisi način ishrane medveda, većina vrsta medveda je omnivorna. Najveći broj vrsta medveda se hrani bobicama, ribom, korenjem.

Od davnina čovek lovi medvede koristeći njihovo meso i krzno. Posmatrajući pećinske medvede u potrazi za hranom, ljudi su mogli zaključiti koje vrste biljaka su jestive. Nažalost, svojim delovanjem čovek neprestano doprinosi smanjenju populacije medveda, ugrožavanjem njihovih staništa. Uprkos zakonu o zaštiti medveda, on se ne poštuje.

Ime medved potiče iz staroslovenskog jezika, a značilo bi „onaj koji zna gde je med”. U osnovi imena nalazi se sanskritska reč “veda”, što znači „vid, znanje“.

kako oterati medvedaMedved može da dostigne i brzinu od 50 km/h.

Oni su svaštojedi. Jedu otpatke, strvine, bilje, voće, bobice, med, ribu i meso.

Medvedi imaju veoma dobro razvijeno čulo mirisa. Osete miris na daljini većoj od jednog kilometra. Čulo vida je slabije razvijeno, razaznaju boje, što im pomaže pri identifikaciji hrane.

Postoji osam vrsta iz porodice medveda. Mrki medved, beli medved, američki crni medved, crni medved, sunčani medved, medved naočar, usnati medved i velika panda.

kako oterati medvedaMedvedi uglavnom žive sami. Komuniciraju sa drugim medvedima koristeći oznake na stablima i raznih mirisnih znakova. Medvedi posebno dobro pamte delove teritorije na kojima su pronašli dosta hrane.

Medvedi koji žive u predelima sa hladnim zimama, zimski period provode spavajući.

Ženka okoti jedno do četiri mladunčeta. Majke ih štite od odraslih mužjaka, jer ih oni često ubijaju.

Medved retko kad napada čoveka, osim kada se iznenadi i oseti ugroženim.