Kako oterati svrake?

Ekološka zaštita od svraka

zaštita od svrakaZaštita od svraka i kako ih oterati? Na tržištu se mogu naći gasni topovi, mreže, strašila, otrovi i zamke, ali to su sredstva pomoću kojih se ostvaruje nepotpun efekat.

Dokazano je da su čula sluha i vida  kod ptica najosetljivija, pa su u borbi sa njima najefikasniji uređaji koji istovremeno deluju na sluh i vid, a to su uređaji koji emituju ultra-zvučne talase i zvukove.

zaštita od svrakaSvrake su društvene ptice koje žive u velikim grupama i mogu da „kontrolišu“  velike teritorije površine do 5 hektara. Njihova raznovrsna ishrana  je osnovni razlog zbog kog nanose štetu. Svako dvorište sa drvećem ili zasađena površina oivičena šumom je njihovo potencijalno stanište. zaštita od svraka Povrtnjaci, bašte i i voćnjaci su posebno ugroženi jer svrake jedu sve vrste povrća i voća. Jagode, lubenice, dinje, kukuruz, semenje, sve kulture su dobrodošle na njihovom meniju.

Oštećuju i travnjake u potrazi za insektima, a privlačne su im i hranilice za druge životinje koje bez mnogo poteškoća prazne

kako oterati svrakeSvrake su ptice iz porodice vrana koje se lako prepoznaju po karakterističnom  crno – belom perju i dugom repu. Dužina tela varira od 45 do 50 cm, od čega polovina pripada repu.

Veoma su glasne i agresivne, ne prezaju od teranja, pa čak i ubijanja autohtonih vrsta ptica na teritorijama koje zaposedaju.

Svrake se ne plaše ljudi. Žive u urbanim sredinama, parkovima, blizu škola, aerodroma. Nastanjuju se u velikom delu Evroazije, Severnoj Africi i Severnoj Americi. Vole otvorene površine koje su oivičene visokim drvećem na kojima se gnezde. Početkom proleća ženka polaže između 5 i 8 jaja plavo-zelene boje.

Hrane se insektima, semenjem, žirevima, žitaricama, voćem, povrćem,  zbog čega se u suživotu sa ljudima  svrstavaju u štetočine. Poznato je i da kradu jaja i mlade  iz drugih gnezda.

Zimi se okupljaju u velika jata, a svoju teritoriju ne napuštaju tokom cele godine.

Veoma su inteligentne ptice koje koriste alat u rešavanju problemskih situacija i one su jedine ptice koje da prepoznaju svoj odraz u ogledalu.kako oterati svrake

Osim toga, svrake imaju veoma neobične rituale kada otkriju telo mrtve jedinke. Ove neobične „sahrane svraka“  zapravo imaju značenja obrednih radnji. Kada jedna ptica otkrije mrtvo telo druge, poziva ostale da se pridruže u jatu od oko 40 ptica i tada do petnaest minuta ispuštaju neprijatne zvukove.

U kineskoj tradiciji smatraju se za simbole sreće i veselja, vesnika radosti i pozitivnih događanja. zaštita od svraka