Ptice u skladištima i proizvodnim pogonima: Kako rešiti ovaj skup i uporan problem

Ptice u skladištima i proizvodnim pogonima: Kako rešiti ovaj skup i uporan problem

Vlasnici skladišta, magacina i proizvodnih pogona su često primorani da potroše velike količine novca na čišćenje nakon nereda koje prave ptice štetočine. Ove ptice, poput galebova vrana i golubova koriste prostrane krovove i potkrovne prostore da sleću i grade gnezda, a iza sebe ostavljaju veliki nered.

Ptičji izmet nanosi veliku štetu građevinskom materijalu jer sadrži kisele elemente koji brzo erodiraju površine na kojima se nalaze. Takođe, ove ptice sa sobom donose opasnost od prenosivih bolesti, koje predstavljaju problem, kako za zaposlene tako i za krajnje korisnike proizvoda koji se nalaze u ovim prostorijama.

Ptičji izmet kontaminira proizvodne linije i inventar koji se nalazi u ovim objektima. Ptičija gnezda takođe mogu začepiti sistem za odvodnjavanje i predstavljati rizik od požara u oblastima blizu osvetljenja.

Kako bi se ova šteta sprečila, ptice se moraju efikasno i trajno oterati iz prostora u kome se nalaze. Postoji mnoštvo rešenja za ovaj problem, a pravi izbor i kombinacija je različit u odnosu na vrstu ptica koje su prisutne kao i u odnosu na tip objekta, njegovu veličinu i oblik.

 

  • Ultrazvučni uređaji nude efikasnu zaštitu od ptica u zatvorenim prostorima. Ovi uređaji ispuštaju zvuk koji je ljudima nečujan, ali utiče na ptice, stvarajući neprijatno okruženje gde one ne mogu da borave duže vreme.
  • Zvučna zaštita od ptica uključuje uređaje koji periodično ispuštaju glasne zvuke ptica grabljivica, kao i zvuke povređenih ptica, koji drugim pticama signaliziraju da je prostor pokriven ovim uređajima nebezbedan za boravak. Za razliku od ultrazvučnih uređaja, kojima je potreban zatvoren prostor da efikasno rade, zvučni uređaji mogu se postaviti i napolju.
  • Strašila su odlično rešenje za teranje ptica iz prostora u kojem se već nalaze, ali i za sprečavanje dolaska novih ptica. Strašila su u obliku ptica grabljivica, najčešće sova, koje su u divljini prirodni predatori za sitnije ptice. Najčešće se kače za grede i plafone, ali se mogu postaviti i na stalak na horizontalnu spoljašnju površinu.
  • Deflektori su reflektujući, pokretni uređaji koji stvaraju iluziju zaslepljujuće svetlosti. Uz pomoć sunčeve svetlosti i vetra stvaraju trepćuća svetla koja dezorijentišu i iritiraju ptice štetočine i tako će ih oterati sa područja koja su pokrivena deflektorima.
  • Hologramske trake, baloni i tvisteri funkcionišu po sličnom principu kao deflektori, reflektuju svetost i stvaraju neprijatno vizuelno okruženje za ptice. Ovi proizvodi se obično koriste na većim prostranstvima poput voćnjaka, međutim imaju širok aspekt primenjivanja pa su odlično rešenje i za zatvorene prostore.
  • Vatreni gel protiv ptica funkcioniše po principu vizuelnog zastrašivanja. Gel je bledo žućkaste boje, napravljen od prirodnih sastojaka, koje u toj specifičnoj kombinaciji pticama stvaraju vizuelni efekat plamena. Kada se rasporede po krovu, stvaraju polje u kojam ptice neće prići. S obzirom na to da ga ptice vide kao plamen, čini im se da nemaju gde sigurno da slete, pa će se skloniti sa mesta gde je gel postavljen.
  • Mreže pružaju trenutno i funkcionalno rešenje za od probleme sa pticama štetočinama. Kada se postave na odgovarajuća mesta, mreže sprečavaju ptice da se kreću i gnezde na mestima koja su zaštićena. Ukoliko su ptice u prostoru prisutne duže vreme, zatvaranje njihovih omiljenih mesta za boravak mrežama će ih odvratiti od boravka u prostoru. Mrežama ćete uskratiti dosadnim pticama ulazak u prostor i primorati ih da se presele na drugu lokaciju. Mreže za ptice su veoma izdržljive i nude dugoročnu zaštitu. Takođe su ekološki prihvatljive, jer nude rešenjE za kontrolu ptica bez štete po ptice ili životnu sredinu.
  • Šiljci za ptice su dobra zaštita za grede i ivice na kojima se ptice često nalaze. Jednostavni su za postavljanje i predstavljaju jedno on najčešće primenjivanih rešenja za rasterivanje ptica.

 

Kontaktirajte nas za najoptimalnije rešenje problema sa pticama koji imate već danas!

About the author

institut administrator

    Leave a Reply