Prirodan način zaštite od komaraca

Uradi sam

Najznačajnija preventivaprotiv komaraca odnosi se na uklanjanje vode iz doslovno svih zaštita od komaracaposuda, čime se smanjuje mogućnost razmnožavanja komaraca. Ženkama je dovoljna veoma mala količina vode u koju mogu da polože jaja.

U seoskim sredinama je izuzetno važno uklanjanje vode iz buradi ili drugih posuda kao što su konzerve, tegle, plastične igračke . Podjednako važno je i osloboditi se biljaka koje sakupljaju vodu, travanjake i drugo rastinje držati urednim, ukloniti stare gume.

Preko posuda za kišnicu poželjno je staviti mrežice sa sitnim otvorima, a vodu u bazenima kontrolisati. Istovremeno, treba često menjati vodu u posudama za životinje i ljubimce.

Bosiljak

zaštita od komaracaNajstariji i najpoznatiji način rasterivanja komaraca je gajenje bosiljka čiji miris rasteruje komarce.

Sirće

zaštita od komaracaTradicionalan metod je i mazanje kože sirćetom, a može i rakijom. Time se neutrališu mirisi koji su privlačni komarcima.

 

Tamna odeća

protiv komaracaKorisno je nositi odeću svetlih boja dugih rukava i nogavica. Tamna odeća privlači komarce, posebno tamno plava.

 

Sapuni

protiv komaracaU toku leta treba izbegavati sapune, kupke i kreme sa mirisom voća i cveća zbog njihovog načina ishrane.

Žute sijalice

protiv komaracaPreporuka je da sijalice ispred vrata, na verandama ili terasama budu žute, a ne bele boje koja ih privlači.

 

Ventilator

Jednostavan način odbrane od komaraca je usmeravanje ventilator prema izvoru komaraca koji će ih doslovno rasterati.

Često se pripremaju domaća sredstva za odbranu od komaraca od raznih vrsta eteričnih ulja. Dobro je praviti mešavinu  od nekoliko vrsta ulja, među kojima se preporučuju ulja lavande, mente, limunove trave. Kod ovakvih preparata ključna  je učestalost upotrebe. Zaštititu od eteričnih ulja treba nanositi svaka četiri sata, a tečnost od jako skuvanih čajeva treba nanositi na kožu svaka dva sata.

Umesto na kožu, u posudi se mogu pomešati sirće i esencijalna ulja pomorandže ili citronele i staviti na prozor kako bi se sprečio njihov ulazak u prostoriju.

Divlja nana, macina trava, lavanda…

Gajenje citrusnog drveća ne daje rezultate, iz prostog razloga što stabla ne ispuštaju miris koji odbija ove insekte. Ali, korisno je zasaditi u saksije, žardinjere ili bašte divlju nanu, macinu travu, lavandu, matičnjak, kadificu, neven i paradajz.

Sveće

Upaljene sveće sa mirisom eukaliptusa, geranijuma ili citronele oteraće komarce.

 

Vitamin B1

Unošenje vitamin B1 odbija ove insekte, a prirodni izvori su crno pšenično brašno, cerealije, meso, džigerica, lešnik, orasi, pomorandže, riba, žumance, pivski kvasac, patlidžan, pšenične klice.

Zamka

Izuzentno efikasno sredstvo za odbranu od komaraca je zamka koja se pravi od prazne presečene plastične flaše. Gornji deo boce sa grlom okrenutim naniže ubaci se u donji u koji se sipa rastvor 200 ml tople vode sa 50 gr secera i pola kvasca.

Prirodni preparati koje možete kupiti:

Zamka za leteće insekte

zamka za komarce

Zamka za leteće insekte sa solarnom LED svetlošću za višekratnu upotrebu.Veoma izdržljiv i za višekratnu upotrebu, sastavljen od čvrste plastike i solarnog panela koji dopunjuje baterijuza laksi rad LED lampe u noćnim uslovima.Lako se čisti, potrebno je samo isprati vodom. Uključite prekidač sa donje strane poklopca, plavo svetlo će seautomatski uključiti noću, sijajući toplo plavim svetlom koje privlači leteće insekte. Tokom dana se puni sunčevomsvetlošću kako bi se obezbedila energija za LED lampu. Na levoj i desnoj strani nalazi se ulazni kanali, koji sulevkastog oblika odgovarajuće veličine da leteći insekti mogu ući u zamku. Kada leteći insekti uđu u zamku,pokušaće da pobegnu kroz providni zid zamke, ali će se na kraju udaviti u slatkoj tečnosti (koja može da se sipa u zamku) ili će umreti od dehidracije. Jednostavan za upotrebu, kao mamac možete koristiti sećernu vodu, med,voćni sok, pivo itd…

Štapići protiv komaraca

tablete protiv komaracaPoptuno prirodni štapići koji se mogu koristiti u svim prostorijama, kao i na otvorenom prostoru. Efikasni i dugotrajni štapići sadrže. Kada ih upalite, dim traje 1 sat. Sadrže esencijalna ulja bambusovog drveta. Prijatnog je mirisa i osvežava prostor. Pakovanje sadrži 12 štapića. Prirodni sastojci, bez hemikalija.

Narukvice protiv komaraca

narukvica protiv komaraca100% Prirodna i bezbedna narukvica protiv komaraca i drugih inesekata. Sadrži ulje citronele, lavande, eukaliptusa i limunove trave kao i ulje geranijum biljke. Zaštita traje do 240 sati. Odlične su za spoljašnje aktivnosti kao što je kampovanje, lov, trčanje, pešačenje, putovanja, pecanje, roštiljanje, piknike, golf i slično. Vodootporne su i podesive veličine.

Narukvica za zaštitu od komaraca

narukvica protiv komaracaPotpuno prirodno sredstvo protiv komaraca. Netoksičan i bez deterdženta, vodootporan, udoban za nošenje oko zgloba ili skočnog zgloba. Ne ostavlja tragove na koži. Svaka tableta je efikasna 15 dana 24 sata dnevno.Vodite računa da izbegnete kontakt sa očima, ustima ili bilo kojim drugim osetljivim delovima tela. Ako ste skloni alergijama ili osetljivoj koži, nemojte koristiti ovaj proizvid. Ako se pojavi osip ili iritacija, prekinite sa upotrebom Narukvice za zaštitu komaraca i obratite se svom lekaru. Upotreba narukvice je jednostavna, potrebno je otvoriti kesicu gde se nalazi potpuno ekološka tableta koja ispusta mirise koji su neprijatni komarcima i umetnite je u odgovarajućem mestu na narukvici. Možete užvati u noćnim šetnjama, kampovanju, planinarenju… Pakovanje Narukvice za zaštitu od komaraca zadovoljice Vaše potrebe narednih 30 dana. Narukvica je namenjena za decu i odrasle. Dimenzije je 26x3cm i može se naći u bojama kao što su crna, crvena, roza i žuta.