Prirodan način zaštite od osa i pčela

Korišćenjem humanih metoda za rasteravanje pčele i ose je uvek poželjno. Priroda nudi razne načine za zaštitu.

Sprejevi za spoljnu upotrebu

Mešavine vode i sapuna

Izmešajte par supenih kašika tečnog sapuna sa vodom i stavite u sprej bocu. Ovo će napraviti lepljivi rastvor. Poprskajte prostor koji želite zaštititi.

 

Dodajte pepermint ulje

Mnogo insekata ne voli miris pepermint ulja. Dodajte malo u rastvor sa vodom i sapunom. Poprskajte prostor koji želite zaštititi.

 

Dodajte začina

Da biste pčele držali podalje od hrane, dodajte 1/8 supene kašine mlevene paprike i 1/8 supene kašike cimeta u rastvor sa codom i sapunom. Takođe možete dodati ulje kao što je eukaliptus i citrusno ulje.

Sprej od belog luka

Dobar repelent za pčele i ose je beli luk. Napravite čaj od belog luka tako što ćete ga prokuvati i ostaviti da kuva 10 minuta. Ovaj sprej možete prskati po cveću, možete dodati belo sirće ako želite jači miris.

Sprej sa uljem od macine trave, ili sa uljem od limuna je takođe efikasan za rasterivanje.

Dim

Dim od vatre rasteruje i smiruje pčele, kao i od sveće sa citrusnim mirisima.

 

Savet za pravilnu upotrebu

Prskanje radite na površinama kao što je ispod stolova, na trotoarima, ispod stolica. Sprej se ne koristi na pčelama direktno, već samo na površine koje želite da zaštitite.

Braon papirne kese

Okačite izgužvane braon kese, i napravite da liče na osinjak. Ose kad vide da je već zauzeta teritorija, neće pokušavati da se nastane tu.

Zamke za ose

Presecite plastičnu flašu na pola i vrh okrenite naopako i ubacite u donji deo. Kao mamac sipajte sirup napravljen od šećera i vode.

 

Zamka za ose koja se puni sirćetom ili ušećerenom vodom. Može da se okači.
Materijal: obojeno staklo

 

Lažno gnezdo stršljena

Ose izbegavaju stršljene, kada vide gnezdno stršljena izbegavaju taj prostor.

 

Sirće

Za zaštitu vodenih površina dovoljno je da dodate malo sirćeta.

 

Posadite biljke koje teraju ose

Eukaliptus, pelin, divlja nana i timijan citronela su biljke koje ne prijaju osama.

 

Uklanjanje gnezda osa

Uklanjanje gnezda ume da bude vrlo opasno, ali preporuke su da se prvo testirate da li ste alergični na ubod, i ukoliko niste, svakako je preporučljivo da nostite zaštitno odelo štiteći celo telo i glavu. Noć je najbolje vreme za rad. Dovoljno je da se pomeša voda i tečni sapun i stavi u raspršivač i time prskati unutar gnezda. Sapun i voda im otežavaju letenje. Isti efekat se postiže sa dimom, ukoliko je moguće da se zapali vatra ispod gnezda i ostaviti sat, dva, što će ose rasterati, i nakon toga se lako skida gnezdo i uništava. Takođe je moguće sa torbom ili debljom kesom prići gnezdu i uvući ga u torbu i brzo njome i skinuti gnezdno i brzo ga izručiti u prethodno pripremljenoj kanti vode i pokriti čvrtsim poklopcem i ostaviti preko noći.

Tretiranje uboda ose ili pčele

Prilikom uboda odstranjuje se žaoka, pa je preporučljivo prvo držati led 10 do 15 minuta a zatim staviti ili sirće ili sodu bikarbonu da bi se neutralizovalo otrov. Može se koristiti i med, beli i crni luk, sok od limuna ili iscediti list čuvarkuće.