Kako oterati paukove?

Zaštita od paukova

zaštita od paukova

Kada je u pitanju zaštita od paukova, važno je pridržavati se određenih koraka. Prilikom ujeda pauka potrebno je da očistite ujed sapunom i vodom. Stavite hladnu oblogu za umanjenje bolova i upale.

U slučaju ujeda crne udovice, ili nekog drugog otrovnog pauka, koji izaziva bol a često i po život opasne simptome, potrebno je posetiti lekara koji će vam dati protivotrov. Protivotrov može izazvati ozbiljne alergijske reakcije pa se mora koristiti s oprezom.

 

zaštita od paukovaStrah od paukova je opšte prisutan među ljudima, ali zaista samo je nekoliko vrsta opasno za ljude. Pauci mogu ujesti ljude u samoodbrani, i mali broj vrsta proizvodi sličan efekat kao kod uboda komarca ili ose. Većina pauka koji su opasni, kao što su pustinjski pauci i udovice, će najpre pobeći i samo ujedaju ako su zarobljeni, mada do toga lako može doći slučajno. Odbrambena taktika “pauka levkaste mreže”, kojima je stanište Amerika i Australija, obuhvata pokazivanje očnjaka i otrova, mada oni retko vrše veća ubrizgavanja otrova, poznato je 13 smrtnih slučajeva tokom perioda od 50 godina. Njih smatraju najopasnijim paucima na svetu po kliničkim osnovu i toksičnosti venoma, iako se ta tvrdnja takođe pripisuje brazilskom lutajućem pauku, zbog znatno češćih nesreća.

Bilo je oko 100 pouzdano potvrđenih smrtnih slučajeva zbog ujeda pauka tokom dvadesetog veka, u poređenju sa oko 1.500 od uboda meduza. Za mnoge navodne slučajeve ujeda pauka se može predstavljati da su pogrešne dijagnoze, što otežava proveru efikasnosti tretmana pravih ujeda.

zaštita od paukovaPauk nije insekt, pripada klasi zglavkara. Pauci imaju po osam zglavkastih nogu, odnosno po četri para. Uglavnom su kopnene životinje veličine od 0,4 mm do 10 cm.  Pauci su rasprostranjeni svuda gde ima insekata, a posebno u tropskim predelima. Većina paukova se hrane uglavnom različitim insektima koje hvataju u mreže ispletene od paučine. Njihovi abdomeni imaju dodatke koji su modifikovani u bradavice koje istiskuju paučinu iz žlezda. Paukove mreže znatno variraju po veličini, obliku i količini korištenih lepljivih niti. Najčešće pauci imaju po osam očiju. Ujed nekih vrsta može biti vrlo opasan a i smrtonosan. 

kako oterati paukovePauk plete mrežu po određenoj šemi.

Paukovi otrovi su potencijalna alternativa pesticidima koja u manjoj meri zagađuje okolinu, jer su smrtonosni za insekte, ali je velika većina njih bezopasna za sisare.

Moguće medicinske primene paukovih otrova se istražuju za tretiranje Alchajmerove bolesti, aritimije srca, moždanih udara. Peptid GsMtx-4, prisutan u otrovu Brachypelma vagans vrste, se ispituje da bi se utvrdilo da li se može efektivno primeljivati u tretmanu srčane aritmije, maskularne distrofije ili glioma.