Kako se zaštititi od mačaka?

Ekološka zaštita mačaka

zaštita mačakaBudući da mačke lako prenose parazite, kao i da buve koje žive na njihovoj koži mogu preneti parazite na ljude, zaštita mačaka je neophodna. Netoksično sredstvo je ultrazvučna ogrlica CatanDog’s  koja je primenjiva i na mačke bez obzira na starost, težinu, veličinu ili rasu. Ova ogrlica ne sadrži hemisjke supstance, pa samim tim nema opasnosti od otrovnih materija nakon svakog kontakta sa mačkom.

Mačke lako prenose buve na ostale životinje, pa ukoliko imate i psa pred mačke, ove ogrlice čije dejstvo traje dve godine je optimalno rešenje.

Kako je princip rada ove ogrlice zasnovan na ultrazvuku koji stvara neprijatnu sredinu za buve i krpelje, potpuno je neškodljiva za vlasnike i mačke.

zaštita mačakaMačke mogu biti veoma agresivne životinje. Procenjuje se da ujedi mačaka čine od 5 do 25 % svih ujeda životinja. Mačke grebu ili ujedaju, a povrede koje nanose poput razdreotina i uboda se lako inficiraju i ugrožavaju zdravlje ljudi. Češće napadaju ženke, mahom starije žene za ruke, a nije retkost da napadaju u predelu glave. Mačke koje imaju vlasnike, uglavnom ujedaju ljude za vrat i lice.

Prilikom grebanja, mačke mogu da prenesu bakteriju Bartonellu koja izaziva bolest bartonelozu. Reč je o infekciji koja se prepoznaje pojavom plikova na mestu ogrebotina ili ujeda pet do deset dana nakon napada. Može se pojaviti i otok limfnih čvorova blizu mesta na koži gde se dogodio ogreb ili ujed i to nakon jedne ili tri nedelje od kontakta sa mačkom. U simptome spadaju i povišena temperatura, umor, slabost, glavobolja, bolovi u zglobovima.

Ovu bolest na čoveka mogu preneti i buve koje žive na koži mačaka.zaštita mačaka

Ulične mačke su nevakcinisane, zbog čega se veoma često razboljevaju, a na ljude mogu preneti i besnilo.

U prevenciji svih potencijalnih problema, građani mogu pre svega da ne hrane mačke i ne okupljaju ih oko stambenih objekata. Neki gradova u Srbiji, kao što su Subotica, Novi Sad, Smederevo, hranjenje mačaka lutalica je zabranjeno i podleže novčanom kažnjavanju. U Beogradu se bolesne mačke mogu prijaviti Javnom komunalnom preduzeću Veterina Beograd u čijoj su nadležnosti i ovakve situacije.

Nisu sve mačke mace

zaštita od mačakaNišta češće od prizora mačke na ulici!  Slobodne mačke koje šetaju u potrazi za hranom ili domom su toliko uobičajena pojava u gradovima i seoskim sredinama, da se i ne obraća posebna pažnja na njihovo prisustvo, osim u situacijama kada prouzrokuju probleme. A problemmi se kreću u rasponu od buke koju prave u vreme teranja, preko napada i ugriza, do prenosa ozbiljnih bolesti.

Čest problem u gradovima oko zgrada ili u samim zgradama jeste veomazaštita od mačaka jak i neprijatan miris koji mužjaci ostavljaju u cilju obeležavanja teritorije. Nije redak slučaj da ljubitelji ovih životinja ostavljaju hranu i vodu u ulazima, ispod stepeništa, ispod terasa, i u podrumima. To je dovoljno da se mačke adaptiraju na prostor u kome, prirodno, obavljaju fiziološke potrebe. Jak miris urina je izrazito neprijatan, a može da ošteti mermerne ploče, travnjake, bašte, cveće.

Poznato je da je februar mesec kada mačke stupaju u ljubavni čin. Međutim, promena uslova života, pre svih klimatske promene, dovele su do toga da su mačke u teranju preko cele godine i to je objašnjenje zašto se toliko brzo razmnožavaju, pogotovo mačke koje žive na ulici i nemaju kontrolisane uslove razmnožavanja odn. nisu sterilisane.