Kako oterati detliće?

Ekološka zaštita od detlića

Najvažniji postupak za zaštitu od detlića je plašenje ovih ptica vizuelnim sistemima u kombinaciji sa zvučnim ili drugim po izboru, a razlog je što će se ptice uplašiti, zbuniti i tražiti druga, pogodna mesta za nalađenje hrane i pravljenje rupa. Pored navedenih se koristi i mreža protiv ptica.

Vizuelni sistemi

Woodpecker Kit

zaštita od detlićaWoodpecker Kit sadrži paket vizuelnih strašila koji se koriste za plašenje detlića. Paket sadrži rolnu svetlucave trake, balon strašilo i postolje za kačenje. Vizuelni sistemi funkcionišu tako što ptica vidi predmet jarkih boja što se pomera, to je zbunjuje i plaši i nakon toga taj prostor izbegava.

Avian Block

zaštita od detlića

Avian Block je aromatični repelent koji koristi pasivnu tehnologiju mirisa da rasprši metil antranilat u vazduh kako bi efikasno sprečio dolazak i boravak ptica u spoljašnjim ili poluotvorenim prostorima. Jednostavno okačite kesicu na mesto koje želite da zaštitite, a za ostalo če se pobrinuti Avian Block. Potpuno je bezopasan za ljude i životinje. Video prezentaciju možete pogledati ovde.

Bird-Out Aromatic Repeller

zaštita od detlića

Bird-Out Aromatic Repeller je brzo delujuće rešenje koje će oterati ptice štetočine iz vašeg dvorišta, garaža, skladišta, voćnjaka, bašta i drugih spoljašnjih površina. Ovaj proizvod je potpuno humani vid zaštite, miris koji ispušta je potpuno bezopasan za ptice i ljude, ne oseća se ništa sem blagog mirisa grožđa. U sebi ima organsko jedinjenje 20% metil antranilata i drugih sastojka za hranu, koji iritira receptore ptica povezane sa ukusom i mirisom za koje je dokazano da odbija ptice. Bird-Out ima efekat na ptice sličan koji mi osećamo kada sečemo beli luk. Video prezentaciju možete pogledati ovde.

I svi durgi vizuleni sistemi koji su dopsuni u našoj zemlji su primenjivi u odbrani od detlića, a to su  baloni, terror eyes i svi drugi  viseći vizuleni sistemi sa predatorksim očima. Pogodni su za za kuće, drveće, voće, brodove, nadstrešnice.

Sova strašilo

zaštita od detlića

Sova strašilo – Rešite se ptica i malih štetočina pomoću replike najstrašnijeg predatora, velike rogate sove, koja hvata i jede sve pred sobom. Bez pokreta, sova strašilo je beskorisna – ne dozvolite da vas slične jeftine statične imitacije prevare! Instalirajte Sovu strašilo na bilo kom otvorenom prostoru gde imate problema sa pticama štetočinama ili manjim životinjama poput miševa, pacova, veverica, kuna.

Zmaj predator

zaštita od detlića

Zmaj predator je namenjen svima koji imaju problem sa pticama,štetočinama i koji žele da se zaštite na tih i ekološki način.Zmaj predator leti na povetarcu koji nije manji od 2km/h, imitira let predatora koji rasteruje ptice-štetočine.Zmaj je u obliku predatora koji na sebi ima sjajne reflektujuće oči sto je dodatna vizuelna zaštita koja stvara bezbednu zonu (zonu bez ptica)…

Zvučni sistemi

Woodpecker Pro

kako oterati detlićeSpecijalizovan uređaj namenjen zaštiti od detlića je Woodpecker Pro  ( proizvođač je Bird X) koji na ekološki prihvatljiv načina uklanja detliće. Uređaj pokriva površinu do jednog hektara. Snimljeni glasovi prirodnih neprijatelja detlića ih plaše i zbunjuju, što ih nagoni da traže mirnije i bezdbednije lokacije. Uređaj je koristan za domove, dvorišta, nadstrešnice, bašte, ostave, hangare, farme, štale, krovove, ograde.  Uređaj se programira odn, jačina zvukova i interval pojavljivanja zbukova se prilagođavaju individualnim potrebama. Pogodan je i za rasterivanje vrabaca.

Sonični terač prica LS-2001

kako oterati detlice

Po prirodnim zakonima izvesne grabljive vrste hrane se ostalim vrstama. Među pticama to su familija jastrebova, orlova i sova koji su najizrazitiji predstavnici ptica grabljivica. Većina njih napada i hrani se pacovima, miševima, zečevima, pticama i ostalim kičmenjacima. Koristeći ovu prirodnu zaštitu, SONIČNI TERAČ PTICA LS-2001 emituje zvukove grabljivica i to orlova, sokolova, jastrebova i familije sova i na taj način plaši ptice kao što su vrapci, detlići, svrake i vrane, golubovi, čvorci….. Ovaj humani i ekološki čist metod rešiće probleme koje imate sa pticama bez povređivanja životinja i bilo koje prirodne vrste.

Tečnost protiv ptica

Po iskustvu tečnost se pokazala efikasna u teranju detlića. Dovoljno je da se poprska na fasadu, ili drugu površinu koju štitite, i neprijatan miris će detliće odvratiti od vašeg objekta. Postoje razne vrste, kao što su specijalizovani BirdBGone: BeakGuard ili Bird-X: 4 The Birds.

BeakGuard

zaštita od detlićaBeakGuard je akrilni lak koji se primenjuje kao obična farba. Otporan je na vremenske uslove, dugotrajan je i otporan na prašinu. Ne povređuje ptice. Siguran je po okolinu. Korsiti se i za farbanje, odnosno promenu boje. Specijalno kreiran za odbijanje detlića. zaštita od detlića

zaštita od detlićaDve usko povezane štete koje nastaju kuckanjem detlića u drvene površine jesu buka i oštećenje imovine.

Detlići kuckaju drvene stambene objekte, površine oko prozora na kućama, a često se događa da kuckaju i zidove, izolacije od stiropora.  Rupe prave na zgradama, komercijalnim objektim, šupama, palubama.

Detliči kuckaju od februara do juna, a u toku sezone, jedan objekat može da ošteti od jedne do desetak ptica, pa je zbog toga zaštita od detlića neophodna.

2: Oduvijek sam mislio da je to strašno i samo me trenutni čovjek odbacio. Ex ili odbijeni ili nismo vidjeli svih ovih lijekovi bez recepta I bilo je ovako: skinuo me, rekao sam da su me sada kritični dani pogledali u oči i pitali: “A što?” Shvatio sam da mnogi izbjegavaju takav spol, ne želeći posljedice za posteljinu.

zaštita od detlića

Detlići su ptice stanarice rasprostranjene širom sveta, osim u Australiji, na Novom Zelandu, Madagaskaru i polarnim predelima. Žive u šumama, parkovima i blizu ljudskih naselja.

Poznato je blizu dvesta vrsta, od kojih u Srbiji živi sedam (veliki, srednji i mali, seoski,lilfordov i tropski detlić). Razlikuju se u veličini i boji koja varira od crne, bele, crvene, žute do zelene.

Zajedničke karakteristike ovih malih ptica veličine do 23 cm  jesu dugačak i oštar kljun u obliku dleta pomoću kog prave rupe u drvetu, lepljivi jezik kojim izvlače hranu i noge sa po dva prsta okrenuta naviše i naniže koji im omogućavaju dobro penjanje. Čvrsta pera na repu imaju funkciju oslonca.

Detlići u jednoj sekundi udare kljunom u drvenu površinu 20 puta, ali ne mogu da se povrede, jer je kompletna struktura kostiju i mišića glave i vrata usmerena na amortizovanje udaraca.

Ove ptice imaju mali mozak koji je obavijen debelim kostimazaštita od detlića lobanje koje  u čeonom i potiljačnom delu podsećaju na koncentrisano sunđerasto tkivo. Ublažavanju udaraca doprinose i mišići vrata koji preusmeravaju snagu udaraca od lobanje, jezik koji je obavijen duž lobanje, kao i deblji sloj tkiva na gornjem delu kljuna u odnosu na donji.

Pored anatomije, ponašanje ovih ptica doprinosi izbegavanju povreda. Detlići imaju malo rotacija, a posebno nakon udaraca u drvenu površinu izbegavaju pokrete.  Kada prave rupu u drvetu, ne udaraju u isto mesto, već traže najbolji put kojim brže i sa manje snage probadaju drvo.

Zašto detlići kuckaju?

Tri su osnovna razloga zbog kojih detlići neumorno kuckaju u drveće ili drvene površine.

Osnovni razlog je ishrana. Detlići se hrane insektima koji žive ispod kore drveća i njihovim larvama. Kljun služi za pronalaženje hrane odn. kuckanje oštrim i jakim kljunom je način da se dođe do obroka.

Drugi važan razlog je što  kuckanjem  način privlače partnere.kako oterati detlice

Detlići prave gnezda u rupama drveća. U zavisnosti od tvrdoće drveta, taj proces može potrajati i do mesec dana.  Jednom godišnje ženke polažu zmeđu 3 i 7 jaja na kojima leže oba roditelja do petnast dana, a ptići su nesamostalni do mesec dana po rođenju.

Interesantno je da za svako parenje formiraju nove rupe u drvetu.

Detliči su monogamne ptice koje ne žive u jatima. zaštita od detlića