Kako se zaštititi od krpelja?

Zaštita od krpelja

zaštita od krpeljaEvektivna zaštita od krpelja bazira se na  pregledanju celog tela posle boravka u prirodi, kao i kosnati deo glave. Krpelji često borave na listovima trave, žbunovitom i drugom rastinju visine do jednog metra, pa se zbog toga preporučuje košenje i uređivanje zelenih površina, izbegavanje boravka u šumovitim, naročito neuređenim područjima. Potrebno je nošenje odeće dugačkih rukava i nogavica kako bi se smanjila površina na koju krpelj može da se zakači. Ukoliko je garderoba svetlih boja, to olakšava uočavanje ovog insekta. Posle boravka u prirodi, treba promeniti odeću i oprati. 

U slučaju uboda, krpelja treba izvaditi iz kože što je pre moguće, kako bi se smanjila verovatnoćazaštita od krpelja prenosa infekcije.

Skidanje je neophodno obaviti stručno, najbolje u zdravstvenoj ustanovi, isključivo mehanički, pincetom. Koža se pre toga ne sme premazivati bilo kakvim sredstvom, a nakon vađenja krpelja treba je dezinfikovati alkoholom.

Prirodni načini za zaštitu od krpelja

zaštita od krpeljaBeli luk kao prirodni način zaštite od krpelja – konzumirati beli luk pre odlaska u prirodu, ovu zaštitu mogu koristiti i ljubimci.

 

zaštita od krpeljaUlje čajevca pomaže u odbrani od krpelja – dovoljno je pomešati nekoliko kapi ulja čajevca sa vodom i naneti na kožu.

 

zaštita od krpeljaLimun i voda su se takođe pokazali kao dobri repelenti – Skuvajte šest prepolovljenih limuna s korom u jednoj litri vode, ostavite da odstoji nekoliko sati. Zatim pretočite u sprej bočicu. Poprskati pre i posle svake šetnje, možete da naprskajte psa ili mačku.

List oraha se preporučuje za zaštitu pasa. Dovoljno je da sveže listove oraha stavite u kućicu za pse i da držite krpelje podalje od psa.

 

Jabukovo sirće za zaštitu pasa – preporučuje se prskanje pasa jabukovim sirćetom (1/3) i vodom (2/3) koje je potrebno ponavljati na dva do tri dana.

 

 

Uređaji i medaljoni za zaštitu od krpelja

Ultratvučna ogrlica protiv buva i krpelja koristi za zaštitu pasa, mačaka i drugih ljubimaca od buva i krpelja. Ultrazvučna ogrlica protiv buva i krpelja uspešno štiti ljubimce od buva i krpelja bez upotrebe štetnih pesticida. Prednost ogrlice je ekološki način delovanja. Ogrlica predstavlja tehnološku inovaciju. Ona stvara sredinu neprijatnu za buve i krpelje. Potpuno je neškodljiva za ljubimce i njihove vlasnike

Catandog’s medaljon za zaštitu od buva i krpelja je najefikasnija zaštita pasa i mačaka i svih drugih životinja od buva i krpelja bez štetnih hemijskih sredstava. Zaštita u trajanju od 2 godine. CatanDog’s je najpouzdanije i najtrajnije sredstvo za borbu protiv spoljnih parazita. Medaljon je delotvoran na psima i na mačkama, bez obzira na starost, težinu, veličinu ili rasu – čak i na bolesnim i životinjama koje su se oporavile od bolesti, kao i na skotnim ženkama. CatanDog’s je netoksičan, ne sadrži nikakve hemijske supstance. Nije potrebno pranje ruku nakon dodira sa diskom, niti morate sprečavati decu da se igraju sa svojim ljubimcem.

 

Krpelji su izazivači bolesti, kao što su Lajmska bolest, Ku groznica, Pegavi tifus, tularemija, meningoencefalitis itd. 

Ubod krpelja je bezbolan tako da je posle boravka u prirodi potrebno pregledati kožu celog tela. Posebno pažnju je neophodno posvetiti kontroli mesta sa nežnom kožom, dok je kod dece neophodna kompletna kontrola.

Ovaj parazit, ukoliko se ne ukloni, ostaje dugo vremena na „domaćinu“.

Krpelj je parazit (spoljni parazit) i srodnik pauka. On živi tako što sisa krv sisara, ptica, gmizavaca i ponekad vodozemaca. Krpelji se dele na meke, tvrde i Nuttalliellidae (samo jedna vrsta). Krpelji najčešće borave na vrhu visokih trava gde čekaju prolazak životinje (ili čoveka) na koju se posle identifikacije mirisom zakače uz pomoć posebnih kuka na prednjim nogama. Identifikacija se dešava putem posebnih hemoreceptora koji reaguju na hemijska jedinjenja u vazduhu. Krpelj tim receptorima prepoznaje mlečnu kiselinu, ugljen dioksid, amonijak kao i kod svih sisara prepoznatljivu butansku kiselinu. Krpelj reaguje i na svetlosne promene (posebno svetlo-tamno) kao i na vibracije.