Kako oterati sove?

Zaštita od sova

Zaštita od sova
Živinu možete zaštitit tako što ćete ih pri zalasku sunca zatvarati u kokošinjce. Zakonom o zaštiti prirode zaštićena su njihova staništa. Apsolutno je zabranjeno bilo kakvo uznemiravanje, uzimanje jaja, ubijanje, držanje u zarobljeništvu. Kazne za ubijanje sova su veoma visoke. Tako da se sama zaštita od sova svodi na zaštitu vaše živine od predatora.

Zaštita od sovaVeće vrste sova, kao što su sove ušare, mogu predstavljati pretnju za sitne kućne ljubimce poput mačaka i malih pasa. Ove sove su sposobne da uhvate i prenesu manje životinje.

Sove često love glodare, poput miševa i pacova, što je korisno za kontrolu populacije štetočina. Međutim, u nekim slučajevima, sove mogu uništiti useve na farmama, naročito kada postanu prebrojne i prekomerno love. One izbacuju izmet koji može oštetiti zgrade i površine ispod njihovih gnezdilica. Takođe, njihov izmet može biti neprijatan po mirisu.

Iako je retko, kontakt sa sovama može predstavljati rizik od prenošenja bolesti, kao što je ornitoza, na ljude. Ova bolest se može preneti putem izmeta i prašine iz gnezdilica sova.

Zaštita od sovaSova živi u gustim šumama, a hrani se miševima, pacovima, manjim sisarima, ježevima, drugim pticama, ribama i žabama. Gnezdi se na drveću a može i na tlu, u dupljama ili napuštenim gnezdima drugih grabljivica. Ženka polaže 2-4 jaja. Sve vrste sova u Srbiji, a ima ih 10, ubrajaju se u strogo zaštićene životinje koje je zabranjeno ugrožavati na bilo koji način. Sova je ugrožena vrsta ptica u Srbiji, gubitkom staništa (preoravanje, zarastanje, pošumljavanje), krivolovom, uzmeniravanjem od strane ljudi i domaćih životinja (zemljoradnja, stočarstvo), pesticidima.

Sove su noćne grabljivice čije su sposobnosti prilagođene lovu u sumraku i noći. Njihov pernati krzneni ogrtač omogućava gotovo nečujno kretanje kroz šumu, a karakteristični oblik lica, s ušima, služi kao parabolni reflektor zvuka. Osim što su izuzetno prilagodljive staništima, sove su i simbol mudrosti i misterije u mnogim kulturama. Njihov lovački instinkt i sposobnosti čine ih ključnim delom ekosistema, održavajući ravnotežu u populacijama sitnih životinja. Međutim, uprkos njihovoj važnosti, suočavaju se s brojnim pretnjama koje ugrožavaju njihov opstanak. Zbog toga je važno kontinuirano pratiti i štititi ove fascinantne ptice kako bi se osiguralo njihovo preživljavanje za buduće generacije.