Saveti

Zaštita stoke od insekata

Insekti su skoro redovna pojava u stočarskim objektima. Oni uznemiravaju sve životinje, a posebno smetaju muznim kravama. Najbolji način uništavanja insekata je hemijskim tretmanom ali je i preventivna zaštita neophodna.
U toku letnjeg perioda insekti su redovna pojava u stočarskim objektima jer im uslovi u ovom okruženju pogoduju. Ostaci hrane, stajnjak, vlaga i pogodna temperatura su odlični uslovi za razvoj insekata, a pre svega muva. Bez obzira o kakvoj vrsti se radi, njihovo prisusvo u stajama je vrlo štetno. Oni uznemiravaju sve životinje, a posebno smetaju muznim kravama. Poznato je da svako uznemiravanje tokom muže deluje na smanjenje količine namuženog mleka, a zbog uznemiravanja životinje inače slabije jedu, količinske manje pojedu hraniva, a samim tim smanjuje se i ne postiže odgovarajući dnevni prirast.

Održavanje higijene stajskog prostora

Da bi sačuvali životinje i održali proizvodnju, stočari se moraju potruditi da smanje broj, ako ne postoji mogućnost za potpuno uništavanje insekata u objektima. Borbu za uništavanje muva i insekata treba početi održavanjem opšte higijene stajskog prostora i prostora oko objekata pre svega prolećnim krečenjem, kako bi se uništila legla muva koja su preživala hladne zimske dane pre nego što polože svoja jaja. Ženka štalske muve izleže 20-50 jajašaca. Iz izleženih jaja se brzo razvijaju larve, zatim lutke, a iz njih odrasle muve. Ceo razvojni ciklus traje 10-14 dana, te se tokom sezone potpuno razvije 7 do 8 generacija muva.
Pored obaveznog krečenja staja treba povesti računa o održavanju higijene životinjapakovanju i čuvanju stajnjaka u izgrađenim đubrištima i uklanjanjem odpadaka – ostataka hrane koji se vrlo brzo kvare i trule. Potrebno je redovno provetravati staje ne samo iz preventivno-zdravstvenih razloga već i zbog suzbijanja muva koje ne podnose promaju. Ako je moguće bilo bi dobro zatvoriti sve otvore-prozore kroz koje insekti mogu da prođu zaštitnom žičanom mrežom.
Posebno se mora voditi računa o higijeni muznih uređaja i posuda za napajanje teladi, higijeni jasala i pojilica.

Pažljiva upotreba insekticida

Uništavanje insekata efikasno je i hemijskim sredstvima. Stočari se moraju strogo pridržavati uputstva proizvođača kako se i u kolikoj koncentraciji određeni insekticidi upotrebljavaju. Prskanje preparatima treba vršiti na mestima gde se muve više zadržavaju. Prskanje po zidovima, hranilicama, pojilicama, i ostalom priboru treba obaviti u praznoj štali kada su životinje na paši ili ispustu.
Nepravilno korišćenje sredstava za uništavanje insekata može dovesti do pojave štetnih ostataka u mesu i mleku. Na sve otvore na stočarskim objektima i prostorijama za mleko postaviti zaštitne mreže kako bi sprečavala ulazak insekata u objekte.

 

Kućni saveti u odbrani od uboda/ujeda insekata

  • Nanesite limunov sok, sirće ili čaj od cimetaodmah nakon uboda, jer će ublažitibolove.
  • Na mesto uboda insekata može se pritisnuti kamen, koji će smanjiti nastanak otoka i crvenilai na vašu ranu delovati isto kao da ste stavili led.
  • Kod uboda pčele ili ujeda mrava stavite sodu bikarbonuu malo vode, izmešajte i nanesite na bolno područje.
  • Umesto sode bikarbone možete izmrviti dva aspirina, pomešati ih s malo vode i tom pastom mazati bolno mesto.
  • Zanimljivo je da stari ljudi na ranu od uboda insekata stavljaju šećerpomešan s nekoliko kapi vode. Ovako spremljena smesa se utrlja u ranu.
  • Aromaterapija. Kod bilo kojeg ujeda ili uboda na svaki sat nanosite na ranu po nekoliko kapi ulja lavande i čajnog drveta. Miris ovih ulja tera insekte, pa ga možete nakapati na odeću.

 

 

 

 

 

Pre primene bilo kojeg od navedenih saveta, potrebno je najpre ranu od ujeda i ubodaočistiti i oprati sapunom, kako bi se izbegla sekundarna infekcija.

U arapskim zemljama insekte teraju vodom tako što kese napune vodom pa ih zakače na prozore, ili u šoljicu vode dodaju nekoliko kapi citronele i premažu kožu izloženu insektima. Kao prevenciju od uboda/ujeda jedu beli luk i preparate obogaćene vitaminom B1 i cinkom. U slučaju da rane nastale ubodom i ujedom ne saniramo alternativnim metodama lečenja, tad pribegavamo upotrebi lokalnih antibiotika na rani jer:

  • postižu visoke koncentracije na mestu delovanja;
  • imaju minimalnu apsorpciju;
  • imaju smanjen rizik nuspojava;
  • mogu se primenjivati od samog rođenja.

Insekata se treba čuvati jer mnogi od njih su prenosioci zaraznih bolesti.

Komarci u nekim delovima sveta prenose malariju.

Karakteristike ultrazvuka

 

 

 

 

 

 

Jedna od karakteristika ultrazvuka jeste da ne može da probije barijere, ne prolazi kroz čvrste predmete. Ultrazvučni talas se prelama o čvrste površine u bezbroj talasa koji tako štite prostor od ptica, čime se pravi nepodnošljiva atmosfera za boravak ptica.

Pažnja!
-Uređaj mora biti instaliran na visini kako bi uređaj mogao da pokrije područje.
-Prilikom instalacije, uređaj mora biti isključen.
-Zabranjeno je korišćenje uređaja na mokrom području ili na području gde postoji zapaljivi gas.
-Periodično proveravajte da li je uređaj čvrsto fiksiran.

Miševi pojeli ušteđevinu

 

 

 

 

 

Dvaput razmislite pre nego što nađete dobro mesto za skrivanje novca kako ne biste ostali bez svoje ušteđevine. Radniku iz Nove Varoši se desilo baš to. Sakrio je evre ispod ćilima i naravno miševi su ih pronašli i poslužili se.

– Za zaštitu od miševa i drugih glodara možete koristiti ultrazvučne rasterivače koji su nečujni i ne povređuju životinje. Budimo humani!