Medvedi opšte

 zastita5problemi5opste5Medvedi

O vrsti

Medvedi su familija krupnih sisara iz reda zveri. Medvedi žive u različitim staništima, od polarnih do tropskih i od ravničarskih do planinskih. Od samog staništa zavisi način ishrane medveda, većina vrsta medveda je omnivorna. Najveći broj vrsta medveda se hrani bobicama, ribom, korenjem.

Od davnina čovek lovi medvede koristeći njihovo meso i krzno. Posmatrajući pećinske medvede u potrazi za hranom, ljudi su mogli zaključiti koje vrste biljaka su jestive. Nažalost, svojim delovanjem čovek neprestano doprinosi smanjenju populacije medveda, ugrožavanjem njihovih staništa. Uprkos zakonu o zaštiti medveda, on se ne poštuje.

Ime medved potiče iz staroslovenskog jezika, a značilo bi „onaj koji zna gde je med“. U osnovi imena nalazi se sanskritska reč „veda“, što znači „vid, znanje“.

Medved može da dostigne i brzinu od 50 km/h.

Oni su svaštojedi. Jedu otpatke, strvine, bilje, voće, bobice, med, ribu i meso.

Medvedi imaju veoma dobro razvijeno čulo mirisa. Osete miris na daljini većoj od jednog kilometra. Čulo vida je slabije razvijeno, razaznaju boje, što im pomaže pri identifikaciji hrane.

Postoji osam vrsta iz porodice medveda. Mrki medved, beli medved, američki crni medved, crni medved, sunčani medved, medved naočar, usnati medved i velika panda.

Medvedi uglavnom žive sami. Komuniciraju sa drugim medvedima koristeći oznake na stablima i raznih mirisnih znakova. Medvedi posebno dobro pamte delove teritorije na kojima su pronašli dosta hrane.

Medvedi koji žive u predelima sa hladnim zimama, zimski period provode spavajući.

Ženka okoti jedno do četiri mladunčeta. Majke ih štite od odraslih mužjaka, jer ih oni često ubijaju.

Medved retko kad napada čoveka, osim kada se iznenadi i oseti ugroženim.