Prirodna zaštita od medveda

Saveti za zaštitu dvorišta od medveda

Preporuka je da se poseku sve voćke u dvorištu jer one privlače medvede. Kante za đubretom je neophodno držati u dobro zatvorenom kontejneru i redovno ih čistiti.

Ukoliko vidite medveda u blizini, uplašićete ga ako budete lupali šerpama i pravili buku.

Držite upaljen radio na nekoj stanici gde se pretežno priča, kako biste predupredili dolazak medveda.

Postavite električnu ogradu oko stoke i živine.

Ne držite hranu za ljubimce napolju.

Šta raditi kad naletite na medveda?

Ukoliko naiđete na medveda, savetuje se da ne bežite, jer je nemoguće pobeći od medveda i vrlo je moguće da će vas u tom slučaju medved videti kao plen. Iz tih razloga se savetuje da se ne pomerate, da mašete rukama gore i sa strane kako biste delovali veće i govorite glasno dubokim glasom kako biste ga uplašili. Ukoliko to ne uspe da odvrati medveda i nastavi ili krene u napad, savetuje se da ostanete na tom položaju (ukoliko niste u mogućnosti da uđete u neku prostoriju) i da se ne pomerate jer većina tih kretanja u napad jesu blefiranje. Ukoliko medved i tada ne odustane od napada, u tom slučaju se savetuje da započnete borbu sa njim, ukoliko imate biber sprej to je odlično sredstvo za odbranu.

Ako ne možete da se odbranite, skupite se u fetalni položaj i pokrijete glavu rukama kako biste izbegli oštećenja na vitalnim organima. U tom slučaju je moguće da će medved odustati od daljeg napada.

Biber sprej

Biber sprej je moguće napraviti kod kuće koristeći ljutu crvenu mlevenu papriku i vodu.

 

Guard Alaska sprej za medvede

Sprej protiv medveda, siguran po okolinu i registrovan u EPA. Ne sadrži zapaljive supstance i ne šteti ozonskom omotaču. Domet od 4,5-6 metara. Šest godina intenzivnog testiranja na Aljasci.

 

Ograda protiv medveda

Ograda protiv medveda je najsigurniji pristup rešavanju problema. Važno je da ograda bude čvrsta i otporna. Ovakva ograda vas štiti i od svih drugih divljači i štetočina.