Čvorci zaštita

zastita5problemi5opste5Ekološka zaštita od čvoraka

Jedna od zaštita od čvoraka je mreža protiv ptica širine okca 1cm. Mrežom se potpuno onemogući prilaz objektu ili usevima čvorcima. Mreže su se pokazale veoma efikasnim za manje površine.

Pored mreže, efikasno se pokazala elektro-traka za borbu protiv čvoraka.

Kombinacija sofisticiranih zvučnih aparata poput BirdGard, Bird Squawker,  i Zon Gun, u kombinaciji sa strašilima protiv ptica daje visoke rezultate.

Nova tehnika za rasterivanje ptica  je magla metal-anthranilata, ekstrakt grozdja koji deluje na ptice kao suzavac.

Aparati koji pomoću zvukova daju dobre rezultate. To su propanski topovi, ali i razne vrste sirena koje ispuštaju neprijatne zvukove za čvorke. Ovi aparati ispuštaju zvukove u različitim vremenskim razmacima i različite jačine kako se ptice ne bi adaptirale. Vetranjača je prilično efikasan metod plašenja čvoraka. Ne mora biti velikih dimenzija, već da su propeleri u jarkim bojama, kao i da se uz njih montira lopatica koja lupa dok je vetrenjača u funkciji. Pored vetrenjača, veoma su korisna in strašila za ptice.

Avian Block je aromatični repelent koji koristi pasivnu tehnologiju mirisa da rasprši metil antranilat u vazduh kako bi efikasno sprečio dolazak i boravak ptica u spoljašnjim ili poluotvorenim prostorima. Jednostavno okačite kesicu na mesto koje želite da zaštitite, a za ostalo če se pobrinuti Avian Block. Potpuno je bezopasan za ljude i životinje. Video prezentaciju možete pogledati ovde.

Uradi sam

Najlonske trake živih boja, stari cd-ovi okačeni o kanap, baloni punjeni helijumom, strašila jesu efikasne metode za odbranu od čvoraka koje, nažalost, daju kratkoročne rezultatejer se ptice na prisustvo ovih predmeta brzo naviknu.

Ultrasonični rasterivači ptica su korisni saveznici u borbi protiv čvoraka.

KAKO SE ZAŠTITITI?