Galebovi opšte

 zastita5problemi5opste5GALEBOVI

O vrsti

 Najveći broj galebova živi na obalama mora, značajan broj na priobalju reka i u kontinentalnim područjima. Svstavaju se u velike ptice čija se veličina kreće u rasponu od 30 do 80 cm, a mogu težiti preko 1,5 kg.  Najčešće su bele ili sive boje sa crnim paležima na glavi i krilima.

Naseljavaju veliki deo planete. Najbrojniji su u umerenim i hladnim područjima, a ne nastanjuju se u tropskim predelima poput središnjeg dela Afrike, u Amazoniji, Južnoj Americi, Indiji. Obično žive uz obalu voda, a kako pripadaju životinjskoj vrsti koja se lako i brzo adaptira na uslove života, sve veći broj galebova se viđa na deponijama i velikim, otvorenim područjima na kojima pronalaze hranu.

Galebovi su svaštojedi. U ishrani koriste ribu, školjke, rakove, ostatke humane hrane, jaja i mlade drugih ptica, neretko i strvine.

Žive i gnezde se u kolonijama, obično na tlu ili na liticama. Ženka polaže između dva i tri jaja na kojima leži naizmenično sa mužjakom. Po izleganju, mladi mogu da hodaju i plivaju, ali potrebno je da prođe između tri i devet nedelja dok ne polete i za to vreme ih hrane roditelji.

Galebovi žive do 30 godina.