Galebovi problemi

zastita5problemi5opste5

Šteta prouzrokovana galebovima

Leteći agresivci

 

Galebovi su agresivne ptice koje napadaju ljude u situacijama kada brane jaja i mlade, ali i kada su u potrazi za hranom. U Veneciji, gde ih ima oko 10 000, otimaju hranu od turista ili geometrijskom preciznošću zaobilaze konobare na Trgu svetog Marka, sleću na poslužavnike i uzimaju hranu!

Najveći problem koji galebovi prouzrokuju jeste prenošenje bolesti, pre svih salmonele i ešerihije koli. Veoma su brojni na deponijama, odakle lako prenose i druge oblike zaraze.

Izmetom prljaju pristaništa, luke, brodove, krovove, zgrade, travnjake i sve druge podloge preko kojih preleću. Kao i kod drugih ptica, mokraćna kiselina iz izmeta razara površine na kojima se nađe.

Solarni paneli, česti u primorskim krajevima, za ove ptice predstavljaju izvor toplote kada je  hladno. Kako na njima borave, prljaju ih izmetom što prouzrokuje materijalne izdatke za čišćenje. Često se događa da razbijaju solarne ploče bacajući školjke i rakove iz vazduha ne bi li polomili čvrste delove i pojeli unutrašnjost. Velika jata mogu da naprave probleme niskoletećim avionima.

Prilično su glasni, a kako su društvene ptice koje žive u velikim grupama, buka može biti izuzetno neprijatna.