Miševi zaštita

Zaštita od miševa

Preventiva:

zastita5problemi5opste5

Kako sprečiti miševe da ulaze u građevinske objekte

Tri ključne tačke u preventivnoj zaštiti od miševa su  zatvaranje svih prolaza kroz koje mogu da se provuku briga o dobrom skladištenju hrane  i higijena. Zahvaljujući savitljivoj hrskavici, miš se može provući kroz neverovatno uske otvore. Zato je važno proveravanje pukotina u temelju i zidovima, rupa oko prozora, streha, vrata, temelja, odvodnih cevi za vodu, struju, plin. Miševi se lako provlače pored vodovodnih cevi sudopera, mašina za pranje sudova i veša, cevi centralnog grejanja, ventilacije, kroz klima uređaje. Važno je ukloniti prostor i materijal za legla. Stare automobilske gume su idealno mesto za gnezda. Gomile drvne građe ili sena treba držati odignue od zemlje. Ukloniti kartone, krpe i bilo koje druge mekane materijale. Trava u dvorištu treba da je podšišana.

Hrana bi trebalo da se čuva u čvrstim,dobro zatvorenim kutijama koje ne mogu da pregrizu. Hrana za ljubimce, ptice i stoku ne bi trebalo da ostaje dostupna preko noći, već skladištena na način kao ljudska. Prosutu ili prolivenu hranu skloniti i očistiti mesto na kome se nalazila, kao i korišćeno posuđe poput roštilja koji se nalaze u dvorištima. Đubre treba redovno odlagati i prati kantu u koju se baca. Kuhinjski podovi, sudopere i radne površine potrebno je redovno i temeljno čistiti.

Čišćenje mišjih ostataka:

Oprez!

Neophodna zaštita prilikom uklanjanja mišjih gnezda, izmeta, uginulih miševa ili tokom čišćenja prostorija u kojima su miševi boravili (ili sumnjate da su prisutni) jesu zaštitna maska  I rukavice.  Možete koristiti gumene čizme, zaštitino odelo I zaštitne naočare.

Pre čišćenja, provetriti prostoriju kako bi se vazduh pročistio. Podjednako važno je da se prilikom usisavanja ili čišćenja metlom ne podiže prađina, ako se toksične materije iz urina ne bi raširile. Prvo se čisti mišji urin, izmet i legla. Ostaci se sakupljaju papirnim ubrusima i bacaju. Nakon toga, prostoriju je potrebno dezinfikovati sredstvima koji sadrže kalcijum hipohlorit. Dobro je dezinfikovati sva mesta za koje sumnjate da su miševi kontaktirali. Ukoliko naišete na uginule miševe, najpre ih natopite rastvorom hipohlorita, ostavite da deluje minimum 5 minuta , a zatim sve pokupite i uplastičnukesu koju ste dobro zatvorili. Smeće treba što pre odstraniti. Iako ste na rukama imali gumene rukavice, nakon čišćenja, ruke dobro oprati i dezinfikovati.

Ekološka zaštita od miševa

 

lampa za misaNije lako ući u trag miševima, a to je svakako polazna osnova za odbranu od ovih glodara. U tome može pomoći Uv lampa pomuću koje se detektuju tragovi mišjeg urina.

rodotrakcotttonballs copy_webU procesu identifikacije jazbine, korisne su i Rodo fiber lopte od pamuka sa fluorescentnim prahom koji pokriva krzno miseva i omogućava uočavanje.

KAKO SE ZAŠTITITI?