Prirodan način zaštite od krtice i slepog kučeta

Prirodna zaštita od krtice u ovom slučaju obuhvata korišćenje flaše, limenke, trske, ulja, biljaka.

Flaša

krticeKrtice i slepi kučići ne vole buku, ni vibracije. Efikasan i jednostavan način da ih rasterate tako što ćete koristiti prepolovljenu plastičnu bocu koju bez čepa zabodete u zemlju i to tako da je grlo boce u tlu. Zvuk će se na taj način lakše rasprostirati, a upravo od zvukova krtice beže.

Limenka

zaštita od krtice i slepih kučićaSlična metoda se izvodi sa praznom limenkom koja se samo postavi na štap zaboden u zemlju. Vetar će pomerati limenku, štap će prenositi vibracije.

 

Trska

zaštita od krticaJoš jednostavnija metoda  jeste da u zemlju pobodete štap od trske dubine do 60 cm koji će tokom vetrovitog perioda prenositi vibracije koje ih iritiraju.

Ricinus ulje

zaštita od krticaKrtice ne vole miris ricinusovog  ulja. Pomešati 3 kašike ovog ulja sa  litrom vode i tu smesu prosuti po krtičnjaku, a može se i natopiti krpa ovom smesom i gurnuti u krtičnjak. Skuplja varijanta ali isto delotvorna je da natopite krpu limunovim sokom i spustite u krtičnjak.

Zova

kako oterati krticeListovi zove se natope i odstoje, zatim tu tečnost natopite krpom i spustiti u krtičnjak.

 

Pas

kako oterati krticeDobro je da u dvorištu imate psa ili mačku koji ih love i od čijih mirisa takođe beže. Možete nakupiti gomilicu pseće dlake i spustiti u krtičnjak.

 

Sastojci iz kuhinje

Krtice i slepi kučići ne vole miris cimeta, bibera, ljute paprike, ustajale ribe.

 

Biljke

Određene biljke teraju krtice iz bašte među kojima je preporučljivo saditi beli luk, mlečiku, pasulj. Efikasna je i afrička ili francuska kadifa koja svojim korenjem odbija gliste, samim tim neće biti ni hrane za krtice.

 

Biljka krtičarka

Izbor predstavlja i biljka krtičarka (Euphorbia Lathyris), višegodišnja biljka koja raste I do metar I po, uspeva u svakoj bašti, a posebno joj prijaju polu – sunčana mesta. Svaki deo ove biljke je otrovan I ukoliko se dogodi da krtica preseče koren ove biljke,  ishod može biti fatalan.

Plant Pro-Tec

Plant Pro-Tec štapići za rasterivanje krtica su jedinstveni repelenti 100% organskog porekla. Ispušta miris belog luka u periodu od 10-12 meseci. Štapiće ubaciti direktno u tunel krtičnjaka, prethodno otkopati površinski deo kako bi mogao štapić da upadne što dublje u tunel. Poravnati ostale krtičnjake kako biste znali da se pojavljuje nova aktivnost krtica.