Prirodan način zaštite od zečeva

Ograde, mreže, prirodni recepti, mačke ili granule protiv zečeva.

Plastični cilindri

zaštita od zečevaZa zaštitu mladih voćki koriste se plastični cilindri koji se obaviju oko stabla. Napravljeni od čvrstog materijala pružaju dobru zaštitu.

 

Pletena žica

zaštita od zečevaPodjednako dobra je pletena žica kojom se ograđuju voćnjaci, iako izaziva visoke troškove. Pruža dobru zaštitu ne samo od zečeva, već i od drugih životinja, a i ljudi.

 

Zaštitna mreža

kako oterati zečeveIzrazito efikasna mera zaštite stabala od zečeva jeste postavljanje zaštitne mreže oko sadnica.  Iako se mogu pronaći specijalizovane mrežice, za ovu namenu može poslužiti i fasadna mrežica  koje se seku na širinu od 40 cm kako se ne bi sklanjala  tokom nekoliko godina.  Mrežicu fiksirati heftalicom ili na drugi način, ali tako da se ne guši stablo koje se zbog toga može osušiti.

Mini ograde protiv štetočina

Ukoliko je neophodno možete koristiti i male ogradice koje su prilično zgodne za zaštitu ukoliko ne želite da koristite repelente i uređaje.

 

Stari džakovi

Jeftiniji način zaštite od zečeva jeste da se stari džakovi vežu oko stabala, a pri dnu da obavezni naležu na zemlju. Mogu se koristiti i plastični i platneni, svakako daju isti efekat.

Amonijak

Amonijak je jedan od efektivnih načina da se rasteraju zečevi. Kako životinje predatori koriste svoj urin koji sadrži amonijak za obeležavanje teritorije, sam miris upozorava zečeve da se klone tog prostora. Najlakši način je da kupite amonijak ili neko sredstvo koje sadrži amonijak u dovoljnoj količini i natopiti krpe i postaviti na mestima kuda zečevi prolaze. Kako je potrebno da krpa bude vlažna, potrebno je držati jedan kraj krpe držati natopljen u činiji sa amonijakom.

Svinjska mast

Jedan od starih narodnih iskustvenih načina zaštite jeste i mesavina otopljene, ubuđale svinjske masti kojoj se doda riblje brašno kojim se posle namažu stabla.

Recepti za prskanje biljki

Postoje nekoliko recepata za prskanje biljki što rasteruje zečeve. Imajte na umu da ako rasteraju zečeve mogu privući neke druge štetočine, kao što su mravi, zato birajte pažljivo.

  1. Gnječeni beli luk, ljuti sos, tečnost za pranje sudova i voda
  2. Seckana ljuta paprika, sirovo jaje, crni biber (mleveni ili ceo) i voda
  3. Ljuta paprika u prahu, sirova jaja, mleko i voda

Ako ništa od navedenog ne da dovoljne rezultate možete probati malo ekstremnije varijante:

  1. Deterdžent za pranje, mentol bombone, jeftina vodka i 3/4 vode
  2. Lavanda, nana, sirće i voda
  3. Ljuta paprika u prahu, seckana ljuta paprika, ljuti sos, neko gazirano piće i voda

Orezane grane

zaštita od zečevaI najzad, trik pomoću kog će se u nedostatku sveže hrane odbiti zečevi, jeste da se po sveže orezane grane razbacaju po dvorištu ili voćnjaku kako bi zec jeo pupoljke i ignorisao stabla.

Zasadite biljke koje zečevi ne vole

zaštita od zečeva

Lavanda, luk, žalfija i narcis su biljke koje zečevi izbegavaju. Dobro ih je zasaditi po ivicama bašte kako biste ih odbili da se približavaju. Takođe se sklanjaju i od ruzmarina, origana, estragona i matčnjaka.

 

Mačka

zaštita od zečevaZa zaštitu možete koristiti i mačku, zečevi izbegavaju prostore gde mačka boravi. Ili ako baš ne želite da držite mačke, možete koristiti njihov izmet i jednom nedeljno rasporediti po bašti, takođe je važno da se mačka hrani miševima kako bi zečevi osetili miris predatora.

Granule protiv zečeva:

Nature’s Defense

kako oterati zecaNature’s Defense efikasno rasteruje 22 vrste štetnih životinja. Ove 100% organske granule mogu biti posute bilo gde, da stvaraju barijeru neprijatnog mirisa koji rasteruje štetočine. Napravljen od prirodnih sastojaka, Nature’s Defense je bezbedan za upotrebu oko dece i kućnih ljubimaca. Uspešno rasteruje: jelene, zečeve, veverice, miševe, pacove, krtice, voluharice, rovke, mrmote, hrčke, slepo kuče, ježeve, dabrove i još mnogo toga.

Liquid fence granule protiv jelena i zečeva

kako oterati zečeveLiquid fence granule protiv jelena i zečeva. Ovaj rasterivač radi tako što mirisom drži podalje zečeve i jelene. Formula dugo traje i razgrađuje se u prirodi. Pakovanje sadrži 2,25 kg i pokriva površinu od 230 m².  Rezistentno je na kišu. Takođe se proizvodi i tečnost za rasterivanje koji radi na sličnom principu.