Prirodna zaštita od voluharica

Rasterivanje voluharica može biti urađeno i prirodnim putem. Od raznih biljaka i drugih sredstava koje ih mogu sigurnim putem udaljiti od vaše bašte.

Biljke

Biljke koje rasteruju voluharice su: beli luk, carska kruna (Fritallaria imperiallis), carevac (Euphorbia lathyris), pasji jezik (Cynoglossum officinale), crna ribizla (Ribes nigrum), sunovrati (narcise, sorte La Riante), beli kokotac (Melilotus albus)

Mirisi

U rupe se mogu staviti stvari koje puštaju odbijajući miris: grane tuje, lišće oraha, češnjeve belog luka, riblje glave. Čičoka na krajevima bašte mame voluharice pa ih drže podalje od ostalih biljaka.

Boce

Boce se ukopaju koso u zemlju, vetar će u njima proizvesti zviždeći ton koji će voluharicana biti neprijatan.

 

Metalna šipka

Isti princip primenljiv i sa šipkom: na mestima ugroženim od voluharica zabiti u zemlju debelu metalnu šipku. Potrebno je više puta dnevno udariti čekićem po metalu jer će jak zvuk, ali i pritisak oterati voluharice.

Mačka

Najbolji zaštitnik – mačka. Uz prisustvo mačke, voluharice se neće pojavljivati u većem broju.

 

 

Pepeo

Običan pepeo iz peći za drva se pokazao u nekim slučajevima da uspešno rasteruje voluharice. Savetuju da se u brazdu pre sadnje pospe pepeo pa tek onda posadi.

Trnje

Voluharice ne vole oštre predmete i trnje – ne vole se nabosti na to, pa se preporučuje ukopati sve što ima trnje (grančice ogrozda, bagrema…). Na povrtnjaku nije izvodivo, ali za sadnju voćki, grmova i višegodišnjih biljki je moguće koristiti.