Svrake opšte

 zastita5problemi5opste5SVRAKE

O vrsti

Svrake su ptice iz porodice vrana koje se lako prepoznaju po karakterističnom  crno – belom perju i dugom repu. Dužina tela varira od 45 do 50 cm, od čega polovina pripada repu.

Veoma su glasne i agresivne, ne prezaju od teranja, pa čak i ubijanja autohtonih vrsta ptica na teritorijama koje zaposedaju.

Svrake se ne plaše ljudi. Žive u urbanim sredinama, parkovima, blizu škola, aerodroma. Nastanjuju se u velikom delu Evroazije, Severnoj Africi i Severnoj Americi. Vole otvorene površine koje su oivičene visokim drvećem na kojima se gnezde. Početkom proleća ženka polaže između 5 i 8 jaja plavo-zelene boje.

Hrane se insektima, semenjem, žirevima, žitaricama, voćem, povrćem,  zbog čega se u suživotu sa ljudima  svrstavaju u štetočine. Poznato je i da kradu jaja i mlade  iz drugih gnezda.

Zimi se okupljaju u velika jata, a svoju teritoriju ne napuštaju tokom cele godine.

Veoma su inteligentne ptice koje koriste alat u rešavanju problemskih situacija i one su jedine ptice koje da prepoznaju svoj odraz u ogledalu.

Osim toga, svrake imaju veoma neobične rituale kada otkriju telo mrtve jedinke. Ove neobične „sahrane svraka“  zapravo imaju značenja obrednih radnji. Kada jedna ptica otkrije mrtvo telo druge, poziva ostale da se pridruže u jatu od oko 40 ptica i tada do petnaest minuta ispuštaju neprijatne zvukove.

U kineskoj tradiciji smatraju se za simbole sreće i veselja, vesnika radosti i pozitivnih događanja.