Krpelji zaštita

zastita5problemi5opste5

Zaštita od krpelja

Neophodno je pregledanje celog tela posle boravka u prirodi, kao i kosmati deo glave. Krpelji često borave na listovima trave, žbunovitom i drugom rastinju visine do jednog metra, pa se zbog toga preporučuje košenje i uređivanje zelenih površina, izbegavanje boravka u šumovitim, naročito neuređenim područjima. Potrebno je nošenje odeće dugačkih rukava i nogavica kako bi se smanjila površina na koju krpelj može da se zakači. Ukoliko je garderoba svetlih boja, to olakšava uočavanje ovog insekta. Posle boravka u prirodi, treba promeniti odeću i oprati. 

U slučaju uboda, krpelja treba izvaditi iz kože što je pre moguće, kako bi se smanjila verovatnoća prenosa infekcije.

Skidanje je neophodno obaviti stručno, najbolje u zdravstvenoj ustanovi, isključivo mehanički, pincetom. Koža se pre toga ne sme premazivati bilo kakvim sredstvom, a nakon vađenja krpelja treba je dezinfikovati alkoholom.

Prirodni načini za zaštitu od krpelja

Beli luk kao prirodni način zaštite od krpelja – konzumirati beli luk pre odlaska u prirodu, ovu zaštitu mogu koristiti i ljubimci.

Ulje čajevca pomaže u odbrani od krpelja – dovoljno je pomešati nekoliko kapi ulja čajevca sa vodom i naneti na kožu.

Limun i voda su se takođe pokazali kao dobri repelenti – Skuvajte šest prepolovljenih limuna s korom u jednoj litri vode, ostavite da odstoji nekoliko sati. Zatim pretočite u sprej bočicu. Poprskati pre i posle svake šetnje, možete da naprskajte psa ili mačku.

List oraha se preporučuje za zaštitu pasa. Dovoljno je da sveže listove oraha stavite u kućicu za pse i da držite krpelje podalje od psa.

Jabukovo sirće za zaštitu pasa – preporučuje se prskanje pasa jabukovim sirćetom (1/3) i vodom (2/3) koje je potrebno ponavljati na dva do tri dana.

Uređaji i medaljoni za zaštitu od krpelja

Ultratvučna ogrlica protiv buva i krpelja koristi za zaštitu pasa, mačaka i drugih ljubimaca od buva i krpelja. Ultrazvučna ogrlica protiv buva i krpelja uspešno štiti ljubimce od buva i krpelja bez upotrebe štetnih pesticida. Prednost ogrlice je ekološki način delovanja. Ogrlica predstavlja tehnološku inovaciju. Ona stvara sredinu neprijatnu za buve i krpelje. Potpuno je neškodljiva za ljubimce i njihove vlasnike

Catandog’s medaljon za zaštitu od buva i krpelja je najefikasnija zaštita pasa i mačaka i svih drugih životinja od buva i krpelja bez štetnih hemijskih sredstava. Zaštita u trajanju od 2 godine. CatanDog’s je najpouzdanije i najtrajnije sredstvo za borbu protiv spoljnih parazita. Medaljon je delotvoran na psima i na mačkama, bez obzira na starost, težinu, veličinu ili rasu – čak i na bolesnim i životinjama koje su se oporavile od bolesti, kao i na skotnim ženkama. CatanDog’s je netoksičan, ne sadrži nikakve hemijske supstance. Nije potrebno pranje ruku nakon dodira sa diskom, niti morate sprečavati decu da se igraju sa svojim ljubimcem.