Mravi problemi

 zastita5problemi5opste5Šteta prouzrokovana mravima

Iako imaju značajnu ulogu u ekosistemu, mravi nanose strukturnu štetu na građevinskim objektima, vočnjacima, travnjacima, usevima. Kontaminiraju hranu, prenose miktoorganizme i raznose seme korova.

Ove životinje mogu da naprave gnezdo na bilo kom mestu u kući, zidovima, stubovima, pod temeljima, travnjacima. Poželjna mesta su prostori iza ormana, uređaja, prozora i okvira vrata, ispod podova i betonskih ploči, spojnice maltera.

Prolaze i kroz najsitnije pukotine tražeči vodu, slatke ili masne supstance hrane u kuhunjama i ostavama. Ostavljaju mirisni trag, feromone koji mogu da slede ostali članovi kolonije na putu do hrane.

Ukoliko naprave mravinjak blizu biljke, povećava se kiselost zemljišta i njen rast će biti zaustavljen i doći će do propadanja. Isto će se dogoditi i ako formiraju mravinjak ispod stabla voća koja se za dve do tri godine mogu osušiti.

Najveći problem je održanje biljnih vaši koje mravi štite od insekata, jer im obezbeđuju mednu rosu za ishranu. Ukoliko se sele, mravi prenose i biljne vaši.