Ose i pčele opšte

zastita5problemi5opste5

Pčele

O vrsti

Pčela je bilo koja vrsta insekata iz reda opnokrilaca, natfamilije pčela. Glavna osobina svih pčela jeste da za ishranu sakuplja cvetni polen, kao izvor belančevina i cvetni nektar kao izvor ugljenih hidrata.

Postoji oko 20 000 vrsta pčela rasprostranjenih skoro u svim područjima sveta. Veličina pčela se kreće od 2 mm – 4 cm. Pčele su u najvažnijoj ulozi u oprašivanju cvetova jer su najbrojniji oprašivači na zemlji. Pčele koriste med kao zalihu za duge zimske mesece kada cveće ne cveta pa tako i ne proizvodi biljne sokove. Pčela je jedini insekt koji proizvodi hranu koju jedu i ljudi. Kod jakih i dobro razvijenih zajednica bude ukupno od 50.000 do 80.000 pčela što zavisi od košnice.

Osnovna podela se vrši prema načinu njihovog života na solitarne i društvene pčele. One se mogu fokusirati na skupljanje nektara ili na skupljanje polena, u zavisnosti od njihovih trenutnih potreba. Pretpostavka stoji da trećina ljudske hrane zavisi od oprašivanja koje čine pčele.

Ose 

O vrsti

Osa je naziv insekata iz istoimene porodice u redu opnokrilaca. Ima vitko i glatko telo sa dva para prozirnih krila. Karakteristično crno-žute je boje. Na zadnjem delu tela ima otrovnu žaoku, koju može da uvuče. Osa je čest je i veoma rasprostranjen insekt.

Od sažvakanog drveta i materija nalik papiru, gradi osinjak koji ima više saća, a spolja je obavijeno lisnatim omotačem. Oplođena ženka koja prezimi, u proleće osniva osinjak i gradi ga pod zemljom ili na zaklonjenom mestu, u kojem se prvo razvijaju radilice. Larve hrani sažvakanim insektima. U kasno leto pojave se mužjaci koji u svadbenom letu oplođuju ženke, a koji sami sa radilicama izumiru sa dolaskom zime. Oplođena ženka prezimi u zaklonu pod kamenom ili mahovinom.

Ose u potrazi za hranom često naiđu na kolače ili druge slatke ljudske namirnice, i tada ih se teško možete rešiti. Odrasle ose koriste med ili cvetni sok kao hranu.

Za razliku od pčele osa ima drugačiju žaoku sa kojom može ubosti i nekoliko puta. Žaoka ose je skroz glatka kao igla. Ubod ose može biti bolan, a zbog veće količine ispuštenog otrova može se javiti alergijska reakcija. Osa ima najviše u avgustu i septembru, a najopasnije su kada je toplo i vlažno.