Prirodan način zaštite od mrava

Za zaštitu od mrava postoje razni recepti koje možete sami napraviti a te sastojke možete naći u svojoj kuhinji.

Prirodna sredstva:

U baštama i voćnjacima, prvenstveno se treba usredsrediti na biljne vaši. Gde su prisutne, sigurno ima i mrava. Poželjno je duboko kopanje mravinjaka koje ih uzmemiruje, a kada se dođe do kraljice i legla, može se zatrpati pepelom ili krečom.

Brašno

zaštita od mravaUobičajeni prirodni načini za odbranu kao što je posipanje brašna, griza i kukuruznog brašna,  soli, bibera, ljute paprike, cimeta, smeše sode bikarbone i šećera.

Nana

zaštita od mravaKorisna je sadnja nane i valerijane, kao i drugih biljaka čiji ih miris rasteruje kao što su peršun, lovor, beli luk, origano, neven.

Čađ

zaštita od mravaNe vole miris čađi, pa će ih komad papira sa mirisom čađi rasterati. Ne podnose ni miris taloga od kafe, kore limuna, krastavaca i duvana, a tamo gde ima zasada paradajza, nema mrava.

Sirće

zaštita od mravaPrirodni sprej se može napraviti od kombinacije sirćeta i vode, a može i od biljnog ulja ili vode i male količine praška za sudove. Kada se listovi pelena potope u vodu, dobija se tečnost kojom se prska mravinjak i efikasno rasteruje.

Kreda

Kreda je takođe jedna jeftina i praktična stvar za rasterivanje mrava. Dovoljno je da povučete crtu i tu crtu mravi neće prelaziti.