Bubašvabe problemi

zastita5problemi5opste5

Iskustva sa ovim insektima su veoma neprijatna, a postoji i opravdana zabrinutost od prenošenja bolesti. Bubašvabama odgovaraju mračni i vlažni delovi prostorija, te će u kuće i stanove ući kroz sitne pukotine uglavnom u kuhinjama, pored i kroz odvodne cevi, u prostorima oko sudopera, mašina za sudove, u kupatilu, podrumima i slično.

Osim što same pronalaze put do hrane koje uvek ima u okolini ljudi, često i ljudi nesvesno unose bubašvabe u svoje domove u kesama, torbama, kutijama. Bubašvabe žive u grupama i najaktivnije su noću, zbog čega ih retko viđamo preko dana i beže kada se noću uključi svetlo. Ukoliko se vidi par komada, znači da su prisutne u mnogo većem broju, a ako se primete poneki primerci u toku dana, verovatno su prisiljeni da zbog prenaseljenosti izađu iz svojih  skrovišta.

Izvan prostorija sreću se na rubovima zgrada, u dvorištima, baštama, parkovima, blizu podruma i to samo dok je toplo. Radi se o tropskim insektima koji ne opstaju na niskim tepmeraturama.

Ovi insekti jedu svu vrstu hrane koju koriste i ljudi. Koriste i biljke i meso i kretajući se preko namirnica, a prethodno po kanalizacionim otvorima i drugim prljavim površinama, kontaminiraju ih brojnim mikroorganizmima.

Bubašvabe mogu da ugrizu!

To je istina, ali ne događa se tako često, jer uglavnom imaju dovoljno hrane u ljudskim domovima.

Najozbiljniji slučajevi ugriza bubašvaba događali su se na brodovima na kojima su se razvile u prevelikom broju. Pojedini mornari su prijavljivali ujede na koži i noktima. Ujedi mogu da izazivu iritaciju, lezije i oticanje, kao i infekcije. Izmet i pljuvačka bubašvaba sadrže proteine i alergene koji izazivaju alergije i napade astme, pogotovo kod dece i osetljivih osoba.  Stoga je važno ukloniti izmet, usisati i očistiti toplom vodom i sapunom mesta na kojem je pronađen.

Zagađuju životni prostor i namirnice, a bubaruse ostavljaju i neprijatan miris na hrani.  Mogu da oštete tekstil, knjige, nameštaj. Prljaju stambene jedinice prelazeći iz satana u stan, prostorije u prostoriju. Prenose salmonelu, stafilokoke, streptokoke.