Čvorci opšte

 zastita5problemi5opste5ČVORCI

O vrsti:

Pevačice sa velikim repertoarom

Čvorci su jake ptice malih dimenzija koju karakterišu kratak rep i dugački kljun. Dužine su imeđu 19 i 22cm, težine oko 80 grama.  Perje im je crno sa belim tačkama  koje su izraženije u zimskom periodu, dok u proleće, u vreme parenja, dobija metalni zeleni odsjaj. Noge su ružičasto crvene, kljun je tokom zime crne, a leti žute boje.

Čvorci su ptice pevačice koje glasno pevaju tokom cele godine. Najglasniji su u vreme parenja. Svaka ptica peva oko 35 različitih melodija!

Izuzetno su vešti u oponašanju zvukova. Uglavnom imitiraju druge ptice, ali i ljudske glasove, lajanje pasa, zvuk mobilnog telefona.

U našoj zemlji obični odn. evropski čvorak je zaštićena vrsta ptica, a ružičasti čvorak je strogo zaštićena vrsta.

Rasprostranjenost:

Gde žive i čime se hrane?

Čvorci se ubrajaju među najrasprostranjenije ptice na svetu. Poreklom su iz Evroazije, a ciljano su naseljeni u Ameriku i Kanadu, Australiju, Novi Zeland. Tokom zimskih meseci sele se u tople predele.
Gotovo uvek se kreću u grupama, često i u velikim gustim jatima koja mogu brojati i do million i po jedinki!

Na područjima u kojima žive, naseljavaju sve vrste staništa,
ali se ne mogu videti u predelima iznad 1500 metara nadmorske visine, poljoprivrednim zemljištima bez drveća i grmlja i u velikim, nepristupačnim šumama.

Čvorci žive i u gradovima, a najveći broj je prisutan na mestima sa mnogo drveća i zelenih površina na kojima pronalaze hranu.

Hrane se insektima, glistama, malim puževima, leptirima, voćem, bobicama i otpacima ljudske ishrane.

 

Razmnožavanje

 

Period parenja počinje na proleće i traje tokom leta kada formiraju gnezda u šupljinama u stablima, stenama, pod krovovima, na zgradama i u namenskim kućicama za ptice  u naseljenim sredinama. Na tim mestima gomilaju cveće ili materijale zelene boje koji privlače ženke.

Za vreme gneždenja i odgajanja mladih, čvorci žive i hrane ptiće zajedno. Mužjaci mogu biti, premda najčešće nisu monogamni, već potomstvo stvaraju sa više ženki. Ženke nose od 4 do 8 svetlozeleznih ili svetloplavih jaja. Mladi se izležu posle 11 do 13 dana, a gnezda napuštaju nakon 17. Ili 21. Dana kada se okupljaju u jata.