Smrdibube zaštita

Istraživanja su pokazala da je najbolja zaštita od ovih insekata zapravo fizička zaštita. Imajući u vidu da se ovi insekti hrane biljkama i da su preko leta u polju, to nam ostavlja dovoljno vremena da preventivno zatvorimo sve sitne pukotine na kući. U jesen oni će nagrnuti sa polja u naše domove u potrazi za skloništem u kojem bi mogle da se kriju preko zime. Zbog toga je poželjno sve pukotine oko prozora i vrata zatvoriti kao i sitne pukotine oko roletni i tavanskih prozora.

Hemijska zaštita ih može samo trenutno suzbiti, ali ne može sprečiti novi nalet ovih insekata.

Oni mogu prezimiti i na otvorenom (u bašti ili dvorištu) ispod kamenja ili sl, pa je baš iz tog razloga poželjno iste ukloniti, i dvorište i okolinu očistiti od krša i smeća.

Veliki problem može nastati ako se smrdibube usele u napuštene domove ili vikendice. Njih je onda teško istrebiti jer se zavlače u sitne pukotine i tu ostaju preko zime. One se ne hrane i ne razmnožavaju sve do proleća kada izlaze iz pukotina i napadaju prvu biljku na koju slete.

 

Načini zaštite:

 

Ručno ukljanjanje
Sipajte vodu u kofu i dodajte malo detrdženta da napravite sapunicu. Pripremite baštenske rukavice. Ukoliko je reč o manjem broju buba možete ih ručno sakupljati u ubacivati u kofu sa sapunicom gde će se udaviti u sapunici. nastavite sa uklanjanjem položenih jaja zelene boje sa listova. To možete učiniti papirnim ubrusima.

Udružena sadnja
Sadnjom francuskih nevena (Tagetes patula) i jednogodišnjih suncokreta doći će do povećavanja korisnih insekata kao što su bubamare koje se hrane jajima smrdibuba pa će samim tim doći i do smanjenja ovih štetnih insekata.

Preventiva
Uklanjanjem korova i visoke trave smanjićete prostor u kome bi se bube sakrile i samim tim utičete na njihov broj.

Zamke
Kačenjem lepljivih zamki za smrdibube na oko pola metra od zemlje i nekoliko metara od ulaznih vrata, voćaka i baste. Ove zamke obično sadrže feromone koje pomažu u privlačenju ovih buba.

Zamka za smrdibube

Potrebno vam je:

– flaša od dva litra

– jedan žilet

– LED lampa

– crna izolir-traka

– krep-traka

– uski, dugački predmet poput olovke

Flašu presecite sledeći gornju liniju papira s nazivom pića, na dno stavite upaljenu lampu i poklopite naopako odsečenim gornjim delom flaše. Pre toga oblepite dno crnom trakom. Uzduž zalepite nekoliko mat traka koje će smrdibubama služiti kao merdevine da se lakše popnu do svoje zamke. Kada upadnu u flašu, neće znati kako da se kroz uzan otvor popnu i izađu.

Ulje karanfilića

U studiji objavljenoj u magazinu „The Journal of Applied Entomology“ primećeno je da je ulje karanfilića (Clove Oil) uspešno odvraćalo smrdljive insekte (među kojima su i SMRDIBUBE) od zamki sa mamcima. Na taj način otvorio se prostor da se eterično ulje karanfilića može uspešno koristiti kao efikasno sredstvo zaštite od smrdibuba.
Utvrđeno je da je glavni sastojak ulja karanfilića, Eugenol, specifična hemikalija odgovorna za odbijanje smrdljivih insekata. Postavlja se pitanje kako da ispravno iskoristimo rezultate ovog istraživanja i ovo divno ulje stavimo u humanu upotrebu da bi smo sprečili smrdljive insekte da nam ne ulaze u stanove?
Pre svega, treba kupiti koncentrat eteričnog ulja karanfilića (može se naći u većini biljnih apoteka, cena od 250-350 dinara za 10ml), razblažiti sa vodim kako bi se dobila smeša za prskanje. Na svaku čašu vode (2dl) dodajte oko 10-15 kapi eteričnog ulja. Za prskanje, najbolje je koristiti staklenu bočicu sa raspršivačem.
PRIMENA: Raspršite mešavinu spolja na područja poput vrata i prozorskih okvira gde smrdljive bube mogu najlakše ući unutra. Ako je Vaš problem sa smrdljivim insektima prešao u Vašu baštu, to je značajan napredak, ali nemojte posustati, slobodno raspršite ovu mešavinu direktno na Vaše biljke.

Sprej od belog luka

Napravite sprej tako što ćete razmutiti četiri kašike belog luka u prahu u 16 supenih kašika vode. Ili zgnječite četiri čena belog luka u pola litre vode i ostavite da odstoji 24 sata. Nakon toga vodu s belim lukom stavite u raspršivač, pa isprskajte okove prozora, mreže za prozore i vrata, kao i sva mesta gde smrdibube mogu da uđu. Miris belog luka će oterati ove napasti.

 

Sprej od nane-mente

 

Ako ne volite miris belog luka, umesto njega, koristite nanu. Eterično ulje nane pomešajte s vodom da miris bude intenzivniji i ovim sprejem isprskajte okove prozora i vrata i ostale pukotine kroz koje bi smrdibuba mogla da uđe u vaš dom.

 

 

 

Rastvor sirćeta i limuna

Napravite rastvor od 200 mililitara vode, 200 mililitara sirćeta (alkoholnog) i 100 mililitara soka limuna. Ovim rastvorom isprskajte okove prozora i vrata, kao i pukotine. Smrdibuba će pobeći od ovog mirisa.

 

Sprej od ljutih papričica

Ovaj rastvor provereno tera smrdibube. Potrebne su vam tri najljuće ljute papričice, tri čena belog luka, glavica crnog luka, 300 mililitara sapunice. Iseckajte paprike i luk, pa dodajte u sapunicu. Pokrijte krpom i ostavite da sve odstoji tokom noći. Sutra smesu procedite, pa sipajte u raspršivač, kojim ćete isprskati vrata i prozore, zidove i ostale pukotine.

 

Deterdžent ih uništava

U činiju s vodom (oko dva litra), sipajte supenu kašiku deterdženta za veš, pa promešajte dok se deterdžent ne istopi. Zatim smrdibube koje se penju po zavesama i zidovima metlicom ubacite u tu vodu i brzo će se ugušiti.