NEĆETE SE OSEĆATI BEZBEDNO NI U VAŠEM DOMU: 24 najgnusnijih buba od kojih ćete se naježiti

NEĆETE SE OSEĆATI BEZBEDNO NI U VAŠEM DOMU: 24 najgnusnijih buba od kojih ćete se naježiti

Na svetu postoji toliko mnogo zastrašujućih insekata i paukova za koje nikada čuli a kamoli videli… Ova lista jedva dodiruje površinu svih jezivih buba koje postoje na planeti Zemlji. Da se naježiš!

1. Bube ubice

Postoji više vrsti ovih buba ali one sve napadaju brzo i nasilno. Ubijaju druge insekte tako što ih ubadaju svojim oštrim kljunovima čime ubrizgavaju enzime u njih. Enzimi omekšavaju unutrašnje organe žrtve što im omogućava da „posrču“ unutrašnjost.

2. Ogromni cvrči Kikade

Ovi cvrčci većinu svog života provode ispod površine zemlje a izlaze tek kada sazreju. Mogu da proizvedu zvukove i do 120 decibela (glasnije od muzičkog koncerta). Žive i umiru u velikim rojevima, nikada sami.

3. Džinovski američki zeleni skakavci

Iako mogu učiniti da se osećate nelagodno, ovi skakavci veličine hrčka nisu opasni po ljude. Možete ih čak držati i kao ljubimce (ako se dovoljno hrabri). Aktivniji su noću i proizvode zvuk sličan cvrčcima.

4. Bot muve

Ove muve podsećaju na bumbare ali su daleko strašnije. Njihove larve su parazitske i ubrizgavaju ih u domaćina putem zaraženih komaraca. One se „zakopavaju“ ispod životinjske (ili ljudske) kože i ostaju tu dok ne odluče da izađu. Ovaj proces je veoma bolan.

5. Dobson muve

Ove muve mogu porasti i do 13 cm dužine. Donja vilica mužjaka je zapravo toliko velika da ne može da povredi čoveka. Sa druge strane, ženke mogu da ujedaju i čak izazovu krvarenje. Odrasle jedinke se mogu naći u kasno proleće ili sredinom leta blizu vodenih površina. Možda i ne toliko korisna informacija s obzirom da kreće sezona letovanja.

6. Japanski džinovski stršljeni

Ovi insekti mogu porasti i do 5 cm dužine a njihove žaoke i do 0.7 cm! Ne samo da su enormni, već su i ekstremno agresivni i neustrašivi.

7. Afrikanizirane pčele

Ovo su zapravo famozne „pčele ubice“. Njihovi preci su evropske pčele koje su ukrštane sa afričkim. Veoma su agresivne i ekstremno zaštitnički nastrojene ka svojim košnicama. Ako bi vas napao roj ovih pčela verovatno se ne biste izvukli živi zato što bi organi počeli da vam otkazuju od velikog broja uboda.

8. Pauk tkač (Nephila)

Ova familija paukova je naročito zastrašujuća. Mnogi su otrovni a neki su toliko veliki da mogu bez problema da ubiju zmiju ili čak i pticu.

9. Titan bube

Ogromne bube koje su oko 18 cm dugačke a njihova klešta mogu da polome olovku na pola… ali na svu sreću uglavnom ne diraju ljude. Ako im smetate, u tom slučaju će vas sigurno napasti.

10. Pauci lovci

Ovi pauci su toliko veliki da uopšte ne koriste mrežu da uhvate svoj plen, već jure plen svojim ogromnim i dugačkim nogama. Mogu se naći u celom svetu, čak i kod nas. Srećom, nije otrovan.

11. Kućne stonoge

Tako je, U VAŠOJ KUĆI. One su bezopasne ali možete ih naći bukvalno svuda što može biti veoma odvratno.

12. Metak mravi

Mogu se naći u kišnim šumama Centralne Amerike. Njihov ujed je toliko bolan da se osećate kao da ste upravo upucani. Takođe, bol traje 24 čata. Domorodačko brazilsko pleme koristi rukavice pune ovih mrava za bolnu ceremoniju inicijacije.

13. Dragulj ose

Ovi parasitoidi koriste bubašvabe kao žive zalihe hrane za svoje larve u razvoju. One napadaju bubašvabu i parališu je. Onda ubrizgavaju otrov u glavu bubašvabe što je sprečava da hoda. Na kraju, pretvaraju bubašvabu u zombi uzgajalište, polagajući jaja u njihov stomak. Horor.

14. Mačkaste gusenice

Izgledaju slatko ali ove maljave loptice su zapravo veoma otrovne. Sadrže veliku količinu proteina i sporo se kreću što znači da im treba jak odbrambeni mehanizam: ozbiljni toksini. NIKAKO IH NE MAZITE!

15. Smrdibube

Možda ne smetaju ljudima (više vole vegetaciju) ali će vas sigurno usmrdeti ukoliko ih previše čačkate. Čak i ako smrskate jednu nećete izbeći njihov smrad.

16. Bramin gusenice

Mislite da živi košmari ne postoje? E pa ozbiljno ste POGREŠILI. Ove gusenice izgledaju kao bića iz najstrašnijih košmara ali srećom ne mogu vas povrediti.

17. Gusenice sa sedlastim leđima

Iako izgledaju slatko (imaju sopstvena sedla!), ove svetle bube su otrovne. Kontakt sa njihovom dlakom prouzrokuje bolan i natečen osip a ponekad čak i mučninu. Ubod podseća na strujni udar.

18. Bubašvabe

Ove bubice su uobičajene, ali da li ste znali da mogu nositi 33 vrsti bakterija, 6 vrsti parazita i 7 patogena. Mogu da izdrže 45 minuta bez disanja i žive mesec dana bez prave hrane, hraneći se samo kosom, noktima, trepavicama i obrvama.

19. Japanske planinske pijavice

Verovatno mislite da sve pijavice žive u vodi ali ova vrsta će vas loviti i na kopnu. Obično su spore ali prevrtanjem preko glave mogu lovititi veoma brzo ili pasti sa drveća. One mogu proći kroz vašu odeću žvakanjem a zatim vam ubrizgati agent kako bi mesto iz kojeg će vam sisati krv postalo utrnuto.

20. Džinovske gusenice

Ovaodvratna stvorenja mogu porasti čak i do 40 cm dužine! Da priča bude još gora – takođe su otrovne. Ne mogu vas ubiti ali ćete sigurno morati da posetite doktora. Najbolje rešenje je da potpuno izbegavate ove košmare.

21. Džoro paukovi

Nažalost, ovi strašni paukovi su otrovni. Ujed ovih paukpva podseća na ujed crne udovice. Toliko su užasni da postoje u Japanskom folkloru gde zavode demone.

22. Džinovske veta bube

Otkrivene na Novom Zelandu, ove ogromne bube su jedne od najvećih i najtežih na svetu. Obično ne smetaju ljudima osim što ih proganjaju u snovima.

23. Ogromni izopodi

Ovo nisu bića iz filmova naučne fantastike… o ne, oni stvarno postoje. Iako su tehnički ljuskari i dalje su zastrašujući. Žive u okeanima ali to ne znači da ste bezbedni…

24. Džinovske svilene bube moljci gusenice

Ove užasne gusenice su zapravo odgovorne za više smrti godišnje. Njihove sićušne i krhe dlake su pune potentnih toksina. Simptomi nalilk gangreni i unutrašnje krvarenje može nastati kao rezultat uboda ove gusenice.

About the author

institut administrator