MALI SAVET: Kako da se zaštitite od insekata

MALI SAVET: Kako da se zaštitite od insekata


 

Beogradski zavod za javno zdravlje savetuje građane kako da se zaštite od ujeda komaraca, osa, stršljena, krpelja, pčela i bumbara.
Kako navode, početni kontakt sa insektom može biti bolan i praćen je reakcijom na otrov koji u kožu ulazi kroz usta ili žaoku insekta. Ipak, u najvećem broju slučajeva ubodi i ujedi insekata izazivaju blaže reakcije koje prolaze u roku od par sati ili dana ne ostavljajući posledice. Međutim, u nekim slučajevima, kod posebno osetljivih osoba, ubod pčele, ose ili stršljena može izazvati jače alergijske reakcije koje mogu biti opasne po život, dok su komarci mogući prenosioci različitih zaraznih bolesti poput groznice Zapadnog Nila i slično. Takođe, ujed zaraženog krpelja moze dovesti do Lajmske bolesti, koja, ukoliko se na vreme ne uoči i ne leči, može imati ozbiljne posledice.

Ipak, pridržavanjem nekih osnovnih saveta možete znatno smanjiti rizik i zaštititi sebe i svoje najmilije od uboda i ujeda insekata:

  • izbegavajte blizinu mesta na kojima se insekti razmnožavaju i roje – stajaće vode u prirodi (bare, močvare, kanali i sl.) ili dvorištima (bazeni, česme), cvetajuće bašte, kompost, kante i kontejneri za smeće
  • izbegavajte da prolazite ili boravite blizu gnezda insekata – veća je verovatnoća da će vas insekti napasti ukoliko se osete ugroženim, tako da je veoma važno ne dirati njihova gnezda. Mesta gde insekti najčešće prave svoja gnezda i košnice su trulo drveće, panjevi, stare automobilske gume, kante i kontejneri za smeće, ili su ona ukopana u zemlju.

  • ispraznite posude i isušite nepotrebne barice u vašem dvorištu ili okolini kuće
  • postavite zaštitne mreže na prozore i vrata od dvorišta/terase, i redovno proveravajte njihovo stanje
  • sklonite gnezda i košnice insekata, naročito u blizini mesta gde deca borave i igraju se – gnezda nikada nemojte uklanjati sami, već zatražite pomoć stručnjaka za dezinsekciju!

 

INSEKTE PRIVLAČE KOZMETIKA I HRANA: Izbegavajte korišćenje kozmetičkih preparata (parfema, krema, mleka za telo) i proizvoda za ličnu higijenu (sapuni i sl.) sa jakim mirisima, jer oni privlače insekte. Miris hrane takođe privlači insekte. Slatkiši, sladoled, voće, zaslađena pića, lubenica i tunjevina samo su neke od vrsta namirnica primamljivih insektima. Budite pažljivi kada konzumirate ove i slične namirnice.

About the author

institut administrator