NIJE KRIVO DRVEĆE ŠTO OKUPLJA PTICE

NIJE KRIVO DRVEĆE ŠTO OKUPLJA PTICE

Zelenilo oplemenjuje životni prostor ma ko živio u njemu. Obično ljudi spram sebe ocjenjuju kvalitet življenja u nekom prostoru i zbog toga često sebi za pravo daju da intervenišu u prostoru neprirodno, kao da oni sami nisu dio prirode i tog prostora.

Predmet pisanja je presuda drveću zbog okupljanja ptica koje svojim izmetom naružuju javne površine, ostavljaju tragove po automobilima i pojedinim pješacima.

Drveće nije krivo zbog toga, kao što nije kriva ni lijepa djevojka na koju „bacaju“ oči oženjeni muškarci. Drveće u drvoredima predstavlja bitan dio sistema zelenila u jednom gradu iz više razloga, a naročito u našem gradu: poboljšava i reguliše mikroklimu u gradu u ekstremnim uslovima, poboljšava provjetravanje, filtrira aerozagađenost, smanjuje maglovitost, poboljšava estetiku i urbanizaciju životnog prostora u gradu. Zbog svega toga drvoredi treba da postoje, a ne zbog forme koju treba samo zadovoljiti sadnjom nedoraslih sadnica u zamjenu za stari drvored, i koje kao takve neće moći da ispune nijedan od navedenih razloga u narednih 10 godina. Naravno, ako se podrazumjeva da u tih budućih 10 godina sadnice budu njegovane na pravilan način i ne budu lomljene.

Ostatak vesti možete pročitati na sajtu:

http://pvinformer.me/

About the author

institut administrator

    Leave a Reply