Zaštitite se od puhova pomoću ultrazvučnog uređaja

Zaštitite se od puhova pomoću ultrazvučnog uređaja

Kako se bliže hladni dani Puhovi kao i ptice teže za toplijim krajevima u ovom slučaju su to najčešće tavani vikendica,krovovi kuća ili neko drugo njima pogodno mesto za razmnožavanje ili boravak u hladnim danima. Puhovi su poprilično mali za glodare, sa dužinom tela od 6 i 19 cm, i težinom između 15 i 200 grama. Po izgledu podsećaju na miševe, ali za razliku od miševa imaju krzno na repovima. Okretni su i prilagođeni penjanju. Većina vrsta puhova su noćne životinje. Puhovi imaju veoma izoštren sluh. Mogu da budu u hibernaciji šest meseci u godini, ili čak i duže ako vreme ostane relativno hladno, ponekada se bude na kratke periode vremena da jedu hranu koju su stavljali u zalihe u blizini jazbine. Tokom leta, steknu masne naslage na telu, da ih održe u životu kroz period hibernacije. Puhovi se razmnožavaju jednom ili dva puta godišnje, na svet donose u proseku četiri mladunčeta, koje nose od 21 do 32 dana. Mogu živeti i do pet godina. Mladunčad na svet dolaze bez krzna, i bespomoćna, a oči otvaraju tek osamnaest dana nakon rođenja. Polno zreli postaju po završetku prve hibernacije. 

Istraživanja pokazuju da je populacija puhova opala u zadnjih sto godina. Uništavanje šumskih predela, klimatske promene i druge nepogode uticale su na to smanjenje, ali se preduzimaju razne mere da bi se ono smanjilo. Postavljaju se gnezda uz drveće koja su veoma pogodna za život puhova i pospešuju njihovo razmnožavanje, samim tim i očuvanje vrste.

    Puhovi su potpuno zaštićeni zakonom iz 1994. godine. Kada se uzmu u obzir svi zakoni prekršajem se smatra:
  • namerno lovljenje, ubijanje ili nanošenje povreda puhovima;
  • svesno uznemiravanje puhova, i uništavanje njiuhovih jazbina, ili teritorije za razmnožavanje;
  • usvajanje ili prevoženje puhova, ili bilo kojih delova njihovih tela;
  • prodavanje, razmenjivanje ili trampljenje puhova, ili bilo kojih delova njihovih tela.

Kako bi doprineli očuvanju ove vrste od istrebljenja, naša preporuka u zaštiti od puhova je uređaj Transonic PRO koji koristi zvučne (čujne)
i ultrazvučne (nečujne) talase koji odbijaju štetočine u zatvorenom prostoru.

-Naša istraživanja su pokazala da su štetočine pobegle od Transonic PRO uređaja jer ne mogu da se prilagode stalnim menjanjem ultrazvučnih i zvučnih talasa koje emituje uređaj. Transonic PRO remeti stanište štetočina, njihovu ishranu i komunikaciju, primoravajući ih da napuste to područje.

About the author

institut administrator

    5 Comments so far

    Đorđe stojanovićPosted on2:19 pm - Oct 20, 2020

    Dobar dan. Interesuju me ovi uređaji protiv puhova. Naime imam vikendicu od 40 m2 i imam problem sa puhovima, pa me zanima gde se mogu naručiti uređaji i koje mi možete preporuciti. Pozdrav…

    sotirovski ApostolPosted on1:13 pm - Oct 21, 2020

    nema se sta komentirati .Potrebnoje samo da nam date podatke gde mozemo nabaviti
    transonik pro bird-x.unapred hfala na informaciji

    Miroslav MirosavljevicPosted on5:37 am - Dec 8, 2020

    Problem sa puhovima u krovu / ima stiropor izolacija i treba da se resim po celu noc grickaju stiropor . Interesuje me cena i narucivanje aparata

    Stevan SlavkovicPosted on8:34 am - Jul 19, 2021

    Vec dvafeset godina se boljim ss puhovima.Zivim u selu i staljno se useljsvaju na krov.
    Zatvorio sam sve moguce otvore metaljnom zicom prema krovi ali oni opet dosadjuju,nrznam vise kuda i kako.Imam elektrondki rasterivac,ali on im nimalo nesmeta.Sta upotrebiti da se oslobodim de napasti.?

    Leave a Reply