Pomažu i pticama da polete

Pomažu i pticama da polete

 

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode odgovara na gotovo svakodnevne pozive građana koji pronađu ugrožene životinje


“MOLIM vas, pomozite mi! Obraćala sam se svima. Zvala sa sve službe i udruženja za koje znam, i niko nije mogao da mi pomogne. U mom dvorištu je ptica, ne može da leti…” Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, prema rečima Marka Tucakova, ornitologa u ovoj instituciji, zatrpan je ovakvim pozivima i prijavama koji stižu iz cele države, a najviše iz Vojvodine.

U ovakvim kritičnim situacijama koje zadese divlje životinje, objašnjava Tucakov, stručnjci Zavoda reaguju najbrže moguće, i izlaze na teren. Do sada su, kako su pedantno zabeležili, zbrinuli 55 vrsta ptica, koje su najčešći “pacijenti”.

– Praktično svim životinjskim vrstama sa kojima se srećemo potrebna je ili će možda biti potrebna naša pomoć – ukazuje Tucakov. – Situacije u kojima se to dogodi su najčešće u periodu razmnožavanja, kada se pronađe ugroženo gnezdo ili ptica koja je ispala iz gnezda i ne može sama u njega da se vrati, kao i kad se nađu bolesne ili fizički povređene ptice ili sisari.

Kod sisara, ptica i gmizavaca, kojima je najčešće potrebna pomoć, objašnjava Tucakov, učestale su u situacije kada se nađu u nepoznatoj ili neočekivanoj sredini, u našim dvorištima ili objektima.

 Pošto nemamo registrovanu veterinarsku delatnost, niti bilo kakav objekat za trajniji smeštaj i držanje ugroženih životinja, u najvećem broju slučajeva zbrinjavanje se sastoji od davanja usmenih uputstava nalazačima divljih životinja, te preuzimanja same životinje – kaže Tucakov.

Preuzete životinje se, posle procene njenog stanja, brzo puštaju u prirodno stanište ili smeštaju u Prihvatilište za divlje životinje u zoo-vrtu na Paliću.

– U prihvatilištu životinje dobijaju profesionalnu veterinarsku negu, pa se, posle lečenja osposobljavaju za samostalan život u prirodi i na kraju puste – nabraja naš sagovornik.

Tim Zavoda uz Tucakova čine i tehničari Nikola Danilović i Nebojša Stojanović, a deluju u konsultaciji sa kolegama ornitolozima Nikolom Stojnićem i Slobodanom Puzovićem, herpetologom Vladimirom Dobretićem i stručnjakom za zaštitu sisara Jadrankom Delić.

POMOĆ I POZIVI

– DA bi delovali još brže, i da bi se sistem zbrinjavanja ugroženih jedinki životinja poboljšao, potrebna je bolja opremljenost i intenzivnija koordinacija između nalazača ugroženih jedinki, Zavoda i Prihvatilišta – kaže Tucakov. – Upravo zato skrećemo pažnju svima koji žele da pomognu divljim životinjama, da što pre kontaktiraju sa nama prilikom nalaza, putem našeg telefona 021/4896-301, elektronskom poštom na adresu novi-sad@pzzp.rs ili naloga na “Fejsbuku”, kako bi nam pomogli da odlučimo šta je za konkretnu životinju u konkretnoj situaciji najbolje da se uradi.

About the author

institut administrator

    Leave a Reply