Kako trajno oterati golubove sa terase ili krova

Kako trajno oterati golubove sa terase ili krova

Bilo da živite u stanu ili kući, okupljanje golubova po krovovima, terasama i simsovima može brzo prerasti u noćnu moru. Golubovi prave nered, kako pravljenjem gnezda, tako i svojim izmetom, koji je često teško očistiti sa nepristupačnih mesta.

Golubovi, kao i većina štetočina, zahtevaju bezbedno okruženje sa ustaljenim pristupom hrani da bi preživeli. Pošto više vole da žive u jatima, najverovatnije će izgraditi više gnezda na jednom području.

Nisu mnogo izbirljivi u jelu, pa će gotovo svuda naći neki izvor hrane, što dodatno otežava njihovo rasterivanje. Golubovi nisu agresivne životinje, ali mogu da naprave značajnu štetu na imovini, a mogu i da u vaš prostor prenesu grinje i krpelje koje nose bolesti.

Kako ih se rešiti?

Zvučni i ultrazvučni aparati

Stručnjaci se slažu oko toga da je jedna od najefikasnijih i najdugotrajnijih metoda korišćenje zvuka za rasterivanje ovih ptica.

Zvučni rasterivači koriste senzore i glasne zvukove kako bi uplašili golubove i oterali ih sa pokreivenog područja. Obično se upotrebljava zvuk koji imitira ptice grablivice, što golubove odvraća od pravljenja gnezda.

Sa druge strane, izuzetno efikasnim su se pokazali i ultrazvučni rasterivači ptica. Ovi uređaji su podešeni na frekvenciju koja je izuzetno neprijatna za ptice.

 

Začini kao sredstvo za rasterivanje golubova

Golubovi, kao i sve druge ptice, preziru ljutinu, a za odbijanje ovih štetočina mogu se koristiti začini, kao prirodni repelenti.

Biber u prahu se može koristiti za odbijanje golubova sa balkona i krovova. Potrebno je posuti izdašnu količinu na mesta gde se golubovi okupljaju ili gnezde, kako bi im taj prostor postao neprijatan za boravak.

Osim bibera, koristi se i kajenska paprika i cimet. Međutim, kod ovog metoda je važno obraćati pažnju na vreme i potreban je ponovna aplikacija posle svake kiše ili jačeg vetra.

Med

Još jedan efikasan i prirodan način da se golubovi oteraju sa površina je korišćenje meda, koji tretiranu površinu čini lepljivom, što golubovima smeta. Nakon što se jednom zalepe, neće više pokušavati da slete tamo gde zanju da je lepljivo.

Kao i sa začinima, problem sa korišćenjem meda je to što mora često da se iznova nanosi posle kiše.

Po sličnom principu funkcionišu i lepljivi gelovi protiv golubova, koji su daleko otporniji na kišu i ostale vremenske nepogode.

Jednan od najvažnijih i verovatno najjednostavnijih koraka je odstranjivanje izvora hrane ili vode. Kao što je napomenuto, golubovi će se skupljati tamo gde u blizini mogu da nađu sklonište, hranu i vodu, a najbolji način da izbegnete zadržavanje ovih ptica je da držite prostor čistim i obratite pažnju da su sve spoljašnje kante za smeće dobro zatvorene, kako ne bi privlačile golubove i druge štetočine.

Kada golubovi napuste prostor na kome su se nalazili, važno je i na bezbedan način ukloniti gnezda i očistiti mesto na kome su se nalazila, kako se paraziti sa perja ovih ptica ne bi proširili u vaš prostor.

About the author

institut administrator

    Leave a Reply